Hang on shutdown/reboot: KVM hardware virtualization

If none of the more specific forums is the right place to ask

Hang on shutdown/reboot: KVM hardware virtualization

Postby zach.kroeze » 2015-08-25 19:35

Hi guys,

Eevery shutdown/reboot always hangs on
Code: Select all
kvm: exiting hardware virtualization

I have tried rebooting/shutting down with
Code: Select all
shutdown -h now
reboot
shutdown -r now
halt
init 0
init 6

and all hang on the same line. This is 100% reproducible. I am not actually running a virtual machine. I don't have qemu-kvm installed. I do have separate partitions on my system. I have a /boot, /, swap, and /home partition.

From looking at other posts:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=169871
http://unix.stackexchange.com/questions ... n-shutdown
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2273422

Solutions tend to be across the board: not unmounting properly, acpi settings in grub, using a different shutdown command.

My fstab file is:

Code: Select all
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=c202c24c-7d83-46fe-a149-153e9493e00f /               ext4    errors=remoun$
# /boot was on /dev/sda1 during installation
UUID=e236b09a-55d8-4df8-8e8c-361cb6cd6946 /boot           ext4    defaults     $
# /home was on /dev/sda4 during installation
UUID=d6888d35-82a6-4906-ade6-3ab945f8cfea /home           ext4    defaults     $
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=fae98e4e-fb0e-4804-b6f1-e4c4b4fabf03 none            swap    sw           $
/dev/sdb1       /media/usb0     auto    rw,user,noauto  0       0
/dev/sdb2       /media/usb1     auto    rw,user,noauto  0       0
/dev/sdc1       /media/usb2     auto    rw,user,noauto  0       0
/dev/sdc2       /media/usb3     auto    rw,user,noauto  0       0


and the result of
Code: Select all
mount
is

Code: Select all
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
udev on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=10240k,nr_inodes=498135,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,relatime,size=800408k,mode=755)
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro,data=ordered)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (ro,nosuid,nodev,noexec,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls,net_prio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=22,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
/dev/sda1 on /boot type ext4 (rw,relatime,stripe=4,data=ordered)
/dev/sda4 on /home type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
rpc_pipefs on /run/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw,relatime)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,relatime)
tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=400204k,mode=700,uid=1000,gid=1000)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
/dev/sdb2 on /media/usb1 type vfat (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro,user)


Any indication on what direction to go in would be great.
zach.kroeze
 
Posts: 2
Joined: 2015-08-25 19:21

Re: Hang on shutdown/reboot: KVM hardware virtualization

Postby Head_on_a_Stick » 2015-08-25 19:46

Do you have the KVM modules loaded and does your machine shut down correctly if you unload them?

If so, blacklist the modules (kvm.ko & kvm-intel.ko or kvm-amd-ko).
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12511
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: Hang on shutdown/reboot: KVM hardware virtualization

Postby zach.kroeze » 2015-08-26 22:28

Head_on_a_Stick wrote:Do you have the KVM modules loaded and does your machine shut down correctly if you unload them?

If so, blacklist the modules (kvm.ko & kvm-intel.ko or kvm-amd-ko).


Thanks for the advice! I've unloaded the two modules, first kvm-intel, and then kvm. When I reboot there is no longer the line

Code: Select all
kvm: exiting hardware virtualization


The problem is that the reboot still hangs. The last lines that are one the screen are now

Code: Select all
EXT4FS (sda2): remounted. Opts (null)
EXT4FS (sda2): remounted. Opts (null)
EXT4FS (sda2): remounted. Opts (null)


It seems to have a problem booting down my sda2 partition, which is my root partition, since it keeps remounting it. At least I now know it doesn't seem to be kvm that is giving me a problem. Any ideas on next steps? Thanks for your help!
zach.kroeze
 
Posts: 2
Joined: 2015-08-25 19:21

Re: Hang on shutdown/reboot: KVM hardware virtualization

Postby flanker27 » 2019-12-26 20:14

Did you ever find any solution for this? I have the same problem.
flanker27
 
Posts: 1
Joined: 2019-12-26 20:10


Return to General Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests

fashionable