[SOLVED] delay on boot

If none of the more specific forums is the right place to ask

[SOLVED] delay on boot

Postby ziguy » 2017-10-16 18:06

Hi,

I'm having about half minute of delay between grub screen (after executing selection) and
the time "journalctl -b" starts logging.
How can i find the root cause?
Last edited by ziguy on 2017-10-21 11:38, edited 1 time in total.
ziguy
 
Posts: 20
Joined: 2011-04-01 08:10

Re: delay on boot

Postby debiman » 2017-10-16 18:46

it might be that the things that run before systemd starts take half a minute.
kernel log? isn't that 'dmesg'? bootlog?
User avatar
debiman
 
Posts: 1528
Joined: 2013-03-12 07:18

Re: delay on boot

Postby ziguy » 2017-10-16 19:06

kernel log looks like it's the same as journalctl -b output at that time, and this is the bootlog, am i wrong?

dmesg displays:
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] ata8: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] scsi 9:0:0:0: Direct-Access ATA SAMSUNG HD103UJ 1118 PQ: 0 ANSI: 5
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] 1953523055 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sdb: sdb1 sdb2 sdb3
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[Mon Oct 16 21:41:36 2017] floppy0: no floppy controllers found
[Mon Oct 16 21:41:36 2017] work still pending
[Mon Oct 16 21:41:42 2017] random: nonblocking pool is initialized
[Mon Oct 16 21:42:06 2017] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)

[Mon Oct 16 21:42:06 2017] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[Mon Oct 16 21:42:06 2017] systemd[1]: systemd 232 running in system mode. (+PAM +AUDIT +SELINUX +IMA +APPARMOR +SMACK +SYSVINIT +UTMP +LIBCRYPTSETUP +GCRYPT +GNUTLS +ACL +XZ +LZ4 +SECCOMP +BLKID +ELFUTILS +KMOD +IDN)
ziguy
 
Posts: 20
Joined: 2011-04-01 08:10

Re: delay on boot

Postby makh » 2017-10-20 19:17

ziguy wrote:kernel log looks like it's the same as journalctl -b output at that time, and this is the bootlog, am i wrong?

dmesg displays:
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] ata8: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] scsi 9:0:0:0: Direct-Access ATA SAMSUNG HD103UJ 1118 PQ: 0 ANSI: 5
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] 1953523055 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sdb: sdb1 sdb2 sdb3
[Mon Oct 16 21:41:35 2017] sd 9:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[Mon Oct 16 21:41:36 2017] floppy0: no floppy controllers found
[Mon Oct 16 21:41:36 2017] work still pending
[Mon Oct 16 21:41:42 2017] random: nonblocking pool is initialized
[Mon Oct 16 21:42:06 2017] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)

[Mon Oct 16 21:42:06 2017] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[Mon Oct 16 21:42:06 2017] systemd[1]: systemd 232 running in system mode. (+PAM +AUDIT +SELINUX +IMA +APPARMOR +SMACK +SYSVINIT +UTMP +LIBCRYPTSETUP +GCRYPT +GNUTLS +ACL +XZ +LZ4 +SECCOMP +BLKID +ELFUTILS +KMOD +IDN)

Can you share your /etc/fstab?
HP Probook 440 G2: Arch, Debian Stable
Server: none
Past: Debian, Centos, Ubuntu, Opensuse
GUI: Openbox, Cinnamon
Chroot: Debian, Ubuntu
VM: Devuan

Employing the best:
Arabic
Debian
Homeopathic

For new: Try Linux Mint
User avatar
makh
 
Posts: 543
Joined: 2011-10-09 09:16

Re: delay on boot

Postby ziguy » 2017-10-21 09:28

cat /etc/fstab | grep -v "^#"
UUID=09b6b438-69e9-4616-ae2a-4ff75492c198 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=f368a772-f3e6-4f57-ba06-3e534a872248 /mnt/data ext4 defaults 0 0
UUID=c987dd80-b379-4503-a0aa-28e5cc3a7fd7 swap swap defaults 0 0
ziguy
 
Posts: 20
Joined: 2011-04-01 08:10

Re: delay on boot

Postby ziguy » 2017-10-21 11:37

Problem solved.
dmesg showed some error related to display card.


I removed nomodeset from the following line in /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
ziguy
 
Posts: 20
Joined: 2011-04-01 08:10

Re: delay on boot

Postby makh » 2017-10-21 11:43

ziguy wrote:Problem solved.
dmesg showed some error related to display card.


I removed nomodeset from the following line in /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
Kindly do share the error message, it may help someone else also.
Thankyou
HP Probook 440 G2: Arch, Debian Stable
Server: none
Past: Debian, Centos, Ubuntu, Opensuse
GUI: Openbox, Cinnamon
Chroot: Debian, Ubuntu
VM: Devuan

Employing the best:
Arabic
Debian
Homeopathic

For new: Try Linux Mint
User avatar
makh
 
Posts: 543
Joined: 2011-10-09 09:16

Re: [SOLVED] delay on boot

Postby ziguy » 2017-10-21 17:52

Sorry for the missing detail:

[drm:radeon_init] *ERROR* No UMS support in radeon module!

I guess that the solution is related to my /etc/modprobe.d/, but i'm not sure:

baseDir=/etc/modprobe.d; while read file; do echo $baseDir/$file; echo "==============="; cat $baseDir/$file; echo; done< <(ls -1 $baseDir) | grep -v "^#"
/etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist.conf
===============
blacklist snd-pcsp

/etc/modprobe.d/alsa-base.conf
===============
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; : ; }
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; }
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; }
options snd-pcsp index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2

/etc/modprobe.d/amd64-microcode-blacklist.conf
===============
blacklist microcode

/etc/modprobe.d/disable-nvidia.conf
===============
blacklist nvidia
options nouveau modeset=0

/etc/modprobe.d/dkms.conf
===============

/etc/modprobe.d/intel-microcode-blacklist.conf
===============
blacklist microcode

/etc/modprobe.d/local.conf
===============
options lockd nlm_udpport=52650 nlm_tcpport=52650
options nfs callback_tcpport=52646

/etc/modprobe.d/modesetting.conf
===============
options cirrus modeset=1
options mgag200 modeset=1

/etc/modprobe.d/options
===============
ziguy
 
Posts: 20
Joined: 2011-04-01 08:10


Return to General Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable