[SOLVED] Buster goes to black screen after recent update

If none of the more specific forums is the right place to ask

[SOLVED] Buster goes to black screen after recent update

Postby MH » 2018-07-07 00:20

I'm running Buster, maybe the past 6 months, with daily updates. As is normally the case with Debian testing, I've only run into a few minor issues, until I did an update a couple days ago. After the update, a reboot took me to a black screen. Mouse and keyboard were unresponsive.

Since there were a large number of packages involved, I had little hope of isolating the culprit and restored my system to its original state from backup. I experienced a similar problem some months ago when first attempting to install Buster. The problem at that time was a buggy Nvidia driver. I had upgraded my PC and the video card I installed required the latest driver. At first, I thought the problem was with SDDM (I'm running KDE) as I've had numerous problems with SDDM since its introduction.

This time it may actually have something to do with SDDM, although SDDM itself was not one of the packages updated. An SDDM configuration utility was. But so were a lot of other KDE-related packages. The Nvidia driver was not one of the updates. Normally, I'd submit a bug report via Reportbug, but I have no idea how to report this, since I don't know what caused the problem.

Interestingly, I updated a laptop which relies on an Intel graphics chip, and all is well. So there does seem to be something related to the Nvidia driver, though the driver itself was not updated. Anyone have any advice on how to procede? Anyone with a similar experience? I'm holding off on any further updates until I can isolate the problem.
Last edited by MH on 2018-07-09 01:25, edited 1 time in total.
DOS > Windows > Corel > RH > Libranet > Xandros > SuSE > Debian:KDE

"It is hard to free fools from the chains they revere." --Voltaire
MH
 
Posts: 203
Joined: 2008-09-20 15:16
Location: The Matrix

Re: Buster goes to black screen after recent update

Postby dcihon » 2018-07-07 12:37

I don't have a nvidia card but does running
Code: Select all
nvidia-xconfig

do anything to help
dcihon
 
Posts: 233
Joined: 2012-09-23 16:18

Re: Buster goes to black screen after recent update

Postby Wheelerof4te » 2018-07-07 18:08

It is a known bug:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=902375
A lot of fuss about it on Reddit, too. Somehow people expect beta-stage Linux OS to work well with NVIDIA, lol.
I don't blame NVIDIA, they aren't obligated to support development branches of any OS. And I don't blame Debian either, since nvidia-driver is non-free software.

For what it's worth, updated working driver is in Sid, so it should trickle down to Testing in a matter of days.
User avatar
Wheelerof4te
 
Posts: 1134
Joined: 2015-08-30 20:14

Re: Buster goes to black screen after recent update

Postby MH » 2018-07-08 00:53

Wheelerof4te wrote:It is a known bug:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=902375
A lot of fuss about it on Reddit, too. Somehow people expect beta-stage Linux OS to work well with NVIDIA, lol.
I don't blame NVIDIA, they aren't obligated to support development branches of any OS. And I don't blame Debian either, since nvidia-driver is non-free software.

For what it's worth, updated working driver is in Sid, so it should trickle down to Testing in a matter of days.


I'm not sure why people freak out over a bug in testing. It's to be expected. I guess the Debian devs are too good for their own good, putting out a testing distro that's relatively stable. Anyway, thanks for the bug report link. The problem is apparently with an xserver package, not the nvidia-driver itself, so that explains my confusion over what exactly was happening. Glad to know a fix is coming. Last time it was over 3 months before the problem was resolved.
DOS > Windows > Corel > RH > Libranet > Xandros > SuSE > Debian:KDE

"It is hard to free fools from the chains they revere." --Voltaire
MH
 
Posts: 203
Joined: 2008-09-20 15:16
Location: The Matrix

Re: Buster goes to black screen after recent update

Postby @ttila » 2018-07-08 09:00

I don't know it is the same my problem when i updated kernel 4.16.16, it broke nvidia driver. If it is so, there is a workaround:

In grub, press "e" and add the following string at the end of the "linux" row:

Code: Select all
slab_common.usercopy_fallback=Y


Now it will boot. To make it permanent, add the same string in /etc/default/grub in the row:

Code: Select all
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quite slab_common.usercopy_fallback=Y"


launch
Code: Select all
update-grub
as root. Done!!!!!!! :wink:
User avatar
@ttila
 
Posts: 15
Joined: 2017-12-13 16:57

Re: Buster goes to black screen after recent update

Postby MH » 2018-07-09 01:25

@ttila wrote:I don't know it is the same my problem when i updated kernel 4.16.16, it broke nvidia driver. If it is so, there is a workaround:

In grub, press "e" and add the following string at the end of the "linux" row:

Code: Select all
slab_common.usercopy_fallback=Y


Now it will boot. To make it permanent, add the same string in /etc/default/grub in the row:

Code: Select all
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quite slab_common.usercopy_fallback=Y"


launch
Code: Select all
update-grub
as root. Done!!!!!!! :wink:


I came across that particular workaround, but I tend to prefer to wait for proper fixes rather than hacks. And so it is, a patched nvidia-driver arrived today. Problem solved.
DOS > Windows > Corel > RH > Libranet > Xandros > SuSE > Debian:KDE

"It is hard to free fools from the chains they revere." --Voltaire
MH
 
Posts: 203
Joined: 2008-09-20 15:16
Location: The Matrix


Return to General Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable