after install 8.7.1,is not booting

Help with issues regarding installation of Debian

Re: after install 8.7.1,is not booting

Postby apollokillers1 » 2017-02-17 21:15

what does it matter if i install a DE or not ? the kernel is not loading,means that my machine not gonna ever boot this linux on that old kernel,it is clear that that old kernel don't "know" the parts in my system,so is no point of trying that or that,the only option i have,the way i see it,is to stick with debian rc2,as it is workin and is booting alright,is working fine and i can use it,even tho i did had to search a lot in internet how the hell to install nvidia drives on that stretch,it is kinda complicated,wish that hat part at least to be easier in the final product
apollokillers1
 
Posts: 9
Joined: 2017-02-14 16:46

Re: after install 8.7.1,is not booting

Postby phenest » 2017-02-17 22:06

You asked for help, yes? It's not wise to dismiss ideas when you have none of your own.

By installing without a DE, you can determine whether it's a kernel problem or a video driver problem.
Dell XPS 17 L702X i7 2860QM 2.5GHz - 32GB RAM - 4G WWAN - Pioneer TD05-BDR
NEC Spirit 550 P4 3.6GHz HT - 2GB RAM - nVidia 7600GT - Pioneer BDR-209DBK
ASUS P8P67 EVO i7 3770K - 32GB RAM - 2x nVidia 660GTX SLI'd
User avatar
phenest
 
Posts: 1174
Joined: 2010-03-09 09:38
Location: The Matrix

Re: after install 8.7.1,is not booting

Postby stevepusser » 2017-02-18 19:05

There aren't any Debian 8 ISO images that have a kernel newer than the stock 3.16. I help with a Debian 8-based Debian derivative that updated the kernel to 4.7 on the 64-bit image (along with other packages) for this reason specifically to support more recent hardware. It's MX-16 Linux. I suppose you can also find more Debian Jessie-based distros with upgraded kernels if you hunt around, but they are not "true Debian", of course.
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: AzPainter 2.0.4, Pale Moon 27.2.1, Liquorix kernel 4.10-2, mpv 0.25.0, Kodi 17.1, Ksnip 1.3.1, Mesa 13.0.6
User avatar
stevepusser
 
Posts: 8077
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: after install 8.7.1,is not booting

Postby phenest » 2017-02-19 19:29

apollokillers1 wrote:it reboots and grub appear,the linux starts....i see there the 2 lines : to wait and the next 1 with the files and blocks line

That's all I get on my Dell laptop. Of course mine proceeds to a desktop whereas yours doesn't. What I'm trying to say is the output you're seeing is correct, but it's struggling to start X.

But if you've seen GRUB and Linux starts, then it IS booting and not necessarily a kernel issue. But if there's a problem with the video driver then X won't start which could explain what you're seeing. Maybe the nouveau drivers don't fully support your nVidia 750Ti.

apollokillers1 wrote:there is where it gets stuck.

Can you switch to a console at this point to get a login prompt? If so, perhaps blacklist the nouveau driver so X reverts to a generic VESA driver. Then you should be able to get to a desktop.
Dell XPS 17 L702X i7 2860QM 2.5GHz - 32GB RAM - 4G WWAN - Pioneer TD05-BDR
NEC Spirit 550 P4 3.6GHz HT - 2GB RAM - nVidia 7600GT - Pioneer BDR-209DBK
ASUS P8P67 EVO i7 3770K - 32GB RAM - 2x nVidia 660GTX SLI'd
User avatar
phenest
 
Posts: 1174
Joined: 2010-03-09 09:38
Location: The Matrix

Previous

Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

fashionable