[SOLVED] Debian Jessie install error in Linkstation LS-CHLv2

Help with issues regarding installation of Debian

[SOLVED] Debian Jessie install error in Linkstation LS-CHLv2

Postby bishop341b » 2017-08-26 22:04

Hi all,

I had success in the past with this procedure my LS-CHLv2, installing Jessie in my LS-CHLv2: http://buffalo.nas-central.org/wiki/Debian_Jessie_on_LS-CHLv2. Basically booting the Debian Jessie Installer from TFTP, triggering EM mode in Linkstation. I upgraded then to debian testing and updating, all working ok to about some weeks ago. After a update to kernel 4.10, endless rebooting. (later I realized that it can be related to this https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=870185

Anyway... in that moment I thinked that some in the update went wrong and tried to reinstall Jessie with same procedure. But this time, I can not complete the install: I can get access to the installer but now some strange thing happens. I can't assign use to the partitions: there are no ext filesystem options to assign use for a partition.


Code: Select all
│                                      │
│ How to use this partition:           │
│                                      │
│  swap area                           │
│  Reserved BIOS boot area             │
│  physical volume for encryption      │
│  physical volume for LVM             │
│  do not use the partition            │
│                                      │
│     <Go Back>



I had marked partman-ext3 in the modules to load page, but there is a problem with ext3(4) and the rest of filesystems.


Code: Select all
[  296.006680] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.025863] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)
[  296.038093] fat: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.151428] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.160030] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)
[  296.179776] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.188398] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)


If partman-auto module is selected, it can be used to configure (and format) correct partitions but then, installer says that the ext4 / partition can not be mounted, and you can not modify it also (you only are given with above options).

I tried to update firmware to the lastest (1.73) and modifiy enviroment of u-boot (original bootargs_root=root=/dev/sda2 rw initrd=0x00800040,12M panic=5 to bootargs_root=root=/dev/sda2 rw panic=5) with no progress.

I tried also Stretch and Buster versions of the installer, but same results.

Any ideas?

Complete dmesg:

Code: Select all
~ # dmesg
[    0.000000] Booting Linux on physical CPU 0x0
[    0.000000] Initializing cgroup subsys cpuset
[    0.000000] Initializing cgroup subsys cpu
[    0.000000] Initializing cgroup subsys cpuacct
[    0.000000] Linux version 3.16.0-4-kirkwood (debian-kernel@lists.debian.org) (gcc version 4.8.4 (Debian 4.8.4-1) ) #1 Debian 3.16.36-1+deb8u1 (2016-09-03)
[    0.000000] CPU: Feroceon 88FR131 [56251311] revision 1 (ARMv5TE), cr=0005397f
[    0.000000] CPU: VIVT data cache, VIVT instruction cache
[    0.000000] Machine model: Buffalo Linkstation LS-CHLv2
[    0.000000] Memory policy: Data cache writeback
[    0.000000] On node 0 totalpages: 16384
[    0.000000] free_area_init_node: node 0, pgdat c05d4db8, node_mem_map c3f79000
[    0.000000]   DMA zone: 128 pages used for memmap
[    0.000000]   DMA zone: 0 pages reserved
[    0.000000]   DMA zone: 16384 pages, LIFO batch:3
[    0.000000] pcpu-alloc: s0 r0 d32768 u32768 alloc=1*32768
[    0.000000] pcpu-alloc: [0] 0
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 16256
[    0.000000] Kernel command line: console=ttyS0,115200 root=/dev/sda2 rw panic=5 BOOTVER=0.22 tftpboot=yes
[    0.000000] PID hash table entries: 256 (order: -2, 1024 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[    0.000000] Memory: 52644K/65536K available (3907K kernel code, 360K rwdata, 1440K rodata, 277K init, 288K bss, 12892K reserved, 0K highmem)
[    0.000000] Virtual kernel memory layout:
[    0.000000]     vector  : 0xffff0000 - 0xffff1000   (   4 kB)
[    0.000000]     fixmap  : 0xffc00000 - 0xffe00000   (2048 kB)
[    0.000000]     vmalloc : 0xc4800000 - 0xff000000   ( 936 MB)
[    0.000000]     lowmem  : 0xc0000000 - 0xc4000000   (  64 MB)
[    0.000000]     pkmap   : 0xbfe00000 - 0xc0000000   (   2 MB)
[    0.000000]     modules : 0xbf000000 - 0xbfe00000   (  14 MB)
[    0.000000]       .text : 0xc0008000 - 0xc05410d4   (5349 kB)
[    0.000000]       .init : 0xc0542000 - 0xc058774c   ( 278 kB)
[    0.000000]       .data : 0xc0588000 - 0xc05e2168   ( 361 kB)
[    0.000000]        .bss : 0xc05e2168 - 0xc062a54c   ( 289 kB)
[    0.000000] NR_IRQS:114
[    0.000023] sched_clock: 32 bits at 166MHz, resolution 6ns, wraps every 25769803770ns
[    0.000519] Console: colour dummy device 80x30
[    0.000557] Calibrating delay loop... 595.96 BogoMIPS (lpj=1191936)
[    0.028111] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.028285] Security Framework initialized
[    0.028359] Yama: disabled by default; enable with sysctl kernel.yama.*
[    0.028483] Mount-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.028513] Mountpoint-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.029785] Initializing cgroup subsys memory
[    0.029846] Initializing cgroup subsys devices
[    0.029929] Initializing cgroup subsys freezer
[    0.029970] Initializing cgroup subsys net_cls
[    0.030038] Initializing cgroup subsys blkio
[    0.030092] Initializing cgroup subsys perf_event
[    0.030126] Initializing cgroup subsys net_prio
[    0.030261] CPU: Testing write buffer coherency: ok
[    0.030422] ftrace: allocating 16358 entries in 32 pages
[    0.076562] Setting up static identity map for 0x3b1e78 - 0x3b1ed0
[    0.082389] devtmpfs: initialized
[    0.085397] pinctrl core: initialized pinctrl subsystem
[    0.086160] regulator-dummy: no parameters
[    0.093551] NET: Registered protocol family 16
[    0.094165] DMA: preallocated 256 KiB pool for atomic coherent allocations
[    0.095676] cpuidle: using governor ladder
[    0.095716] cpuidle: using governor menu
[    0.096187] Feroceon L2: Enabling L2
[    0.096251] Feroceon L2: Cache support initialised.
[    0.096800] [Firmware Info]: /ocp@f1000000/ethernet-controller@72000/ethernet0-port@0: local-mac-address is not set
[    0.096892] [Firmware Info]: /ocp@f1000000/ethernet-controller@76000/ethernet1-port@0: local-mac-address is not set
[    0.105920] No ATAGs?
[    0.113139] platform regulators:regulator@1: Driver reg-fixed-voltage requests probe deferral
[    0.113257] platform regulators:regulator@2: Driver reg-fixed-voltage requests probe deferral
[    0.115282] Switched to clocksource orion_clocksource
[    0.154052] NET: Registered protocol family 2
[    0.155813] TCP established hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.155861] TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.155896] TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
[    0.155987] TCP: reno registered
[    0.156010] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.156046] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.156344] NET: Registered protocol family 1
[    0.156443] PCI: CLS 0 bytes, default 32
[    0.156854] Unpacking initramfs...
[    1.130595] Freeing initrd memory: 5904K (c0801000 - c0dc5000)
[    1.133341] futex hash table entries: 256 (order: -1, 3072 bytes)
[    1.133470] audit: initializing netlink subsys (disabled)
[    1.133572] audit: type=2000 audit(1.120:1): initialized
[    1.134965] zbud: loaded
[    1.135462] VFS: Disk quotas dquot_6.5.2
[    1.135550] Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
[    1.135713] jffs2: version 2.2. (NAND) (SUMMARY)  © 2001-2006 Red Hat, Inc.
[    1.136100] msgmni has been set to 114
[    1.139322] alg: No test for stdrng (krng)
[    1.139501] Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 252)
[    1.139837] io scheduler noop registered
[    1.140098] io scheduler cfq registered (default)
[    1.142209] kirkwood-pinctrl f1010000.pin-controller: registered pinctrl driver
[    1.144766] mv_xor f1060800.xor: Marvell shared XOR driver
[    1.163488] mv_xor f1060800.xor: Marvell XOR: ( xor cpy )
[    1.183482] mv_xor f1060800.xor: Marvell XOR: ( xor cpy )
[    1.183804] mv_xor f1060900.xor: Marvell shared XOR driver
[    1.203483] mv_xor f1060900.xor: Marvell XOR: ( xor cpy )
[    1.223481] mv_xor f1060900.xor: Marvell XOR: ( xor cpy )
[    1.224261] Serial: 8250/16550 driver, 2 ports, IRQ sharing disabled
[    1.226493] console [ttyS0] disabled
[    1.226578] f1012000.serial: ttyS0 at MMIO 0xf1012000 (irq = 33, base_baud = 10416666) is a 16550A
[    1.745054] console [ttyS0] enabled
[    1.759439] m25p80 spi0.0: m25p40 (512 Kbytes)
[    1.763938] 3 ofpart partitions found on MTD device spi0.0
[    1.769429] Creating 3 MTD partitions on "spi0.0":
[    1.774229] 0x000000000000-0x000000060000 : "uboot"
[    1.781261] 0x000000060000-0x000000070000 : "dtb"
[    1.788070] 0x000000070000-0x000000080000 : "uboot_env"
[    1.796260] mousedev: PS/2 mouse device common for all mice
[    1.802394] rtc-mv f1010300.rtc: retrieved alarm date/time is not valid.
[    1.809570] rtc-mv f1010300.rtc: rtc core: registered f1010300.rtc as rtc0
[    1.816653] i2c /dev entries driver
[    1.823092] ledtrig-cpu: registered to indicate activity on CPUs
[    1.829737] TCP: cubic registered
[    1.833092] NET: Registered protocol family 17
[    1.838762] registered taskstats version 1
[    1.844489] USB Power: 5000 mV
[    1.848242] HDD Power: 5000 mV
[    1.851977] rtc-mv f1010300.rtc: setting system clock to 2017-08-24 08:08:43 UTC (1503562123)
[    1.861833] PM: Hibernation image not present or could not be loaded.
[    1.863412] Freeing unused kernel memory: 276K (c0542000 - c0587000)
[    1.929910] systemd-udevd[39]: starting version 215
[    1.945962] random: systemd-udevd urandom read with 1 bits of entropy available
[    2.042213] input: gpio_keys as /devices/gpio_keys/input/input0
[    2.197168] libphy: orion_mdio_bus: probed
[    2.237765] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    2.272293] mv643xx_eth: MV-643xx 10/100/1000 ethernet driver version 1.4
[    2.287591] SCSI subsystem initialized
[    2.291560] usbcore: registered new interface driver hub
[    2.307000] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    2.326273] usbcore: registered new device driver usb
[    2.364358] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    2.377956] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    2.405214] libata version 3.00 loaded.
[    2.420253] sata_mv f1080000.sata: version 1.28
[    2.420501] sata_mv f1080000.sata: slots 32 ports 1
[    2.436920] mv643xx_eth_port mv643xx_eth_port.1 eth0: port 0 with MAC address 00:24:a5:2d:41:fc
[    2.448231] ehci-orion: EHCI orion driver
[    2.491681] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    2.505798] scsi0 : sata_mv
[    2.518904] ata1: SATA max UDMA/133 irq 21
[    2.542171] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    2.550467] orion-ehci f1050000.ehci: EHCI Host Controller
[    2.564379] orion-ehci f1050000.ehci: new USB bus registered, assigned bus number 1
[    2.596319] orion-ehci f1050000.ehci: irq 19, io mem 0xf1050000
[    2.635391] orion-ehci f1050000.ehci: USB 2.0 started, EHCI 1.00
[    2.656892] usb usb1: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002
[    2.663710] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[    2.670935] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[    2.675825] usb usb1: Manufacturer: Linux 3.16.0-4-kirkwood ehci_hcd
[    2.682182] usb usb1: SerialNumber: f1050000.ehci
[    2.753581] hub 1-0:1.0: USB hub found
[    2.763510] hub 1-0:1.0: 1 port detected
[    2.770385] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    2.794604] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    5.355354] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl F300)
[    5.391383] ata1.00: ATA-8: WDC WD10EADS-00L5B1, 01.01A01, max UDMA/133
[    5.398007] ata1.00: 1953525168 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)
[    5.419396] ata1.00: configured for UDMA/133
[    5.424286] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      WDC WD10EADS-00L 1A01 PQ: 0 ANSI: 5
[    5.509887] sd 0:0:0:0: [sda] 1953525168 512-byte logical blocks: (1.00 TB/931 GiB)
[    5.517865] platform mv643xx_eth_port.0: Driver mv643xx_eth_port requests probe deferral
[    5.527934] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[    5.532760] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
[    5.532995] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[    5.591021]  sda: sda1 sda2 sda3 sda4 sda5 sda6
[    5.602276] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
[   19.689210] mv643xx_eth_port mv643xx_eth_port.1 eth0: link up, 1000 Mb/s, full duplex, flow control disabled
[   84.851103] random: nonblocking pool is initialized
[  296.006680] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.025863] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)
[  296.038093] fat: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.151428] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.160030] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)
[  296.179776] ext4: Unknown symbol setattr_prepare (err 0)
[  296.188398] ext4: Unknown symbol posix_acl_update_mode (err 0)
[  296.806755] device-mapper: uevent: version 1.0.3
[  296.810215] device-mapper: ioctl: 4.27.0-ioctl (2013-10-30) initialised: dm-devel@redhat.com


u-boot env:

Code: Select all
1: [baudrate=115200]
2: [loads_echo=0]
3: [ipaddr=192.168.11.150]
4: [serverip=192.168.11.1]
5: [rootpath=/mnt/ARM_FS/]
6: [netmask=255.255.255.0]
7: [eth1addr=00:24:A5:2D:41:FC]
8: [stdin=serial]
9: [stdout=serial]
10: [stderr=serial]
11: [console=console=ttyS0,115200]
12: [mainlineLinux=no]
13: [CASset=min]
14: [enaMonExt=no]
15: [enaCpuStream=no]
16: [enaWrAllo=no]
17: [pexMode=RC]
18: [disL2Cache=no]
19: [setL2CacheWT=yes]
20: [disL2Prefetch=yes]
21: [enaICPref=yes]
22: [enaDCPref=yes]
23: [sata_dma_mode=yes]
24: [MALLOC_len=1]
25: [bootargs_end=:::DB88FXX81:eth0:none]
26: [image_name=uImage]
27: [buffalo_ver=BOOTVER=0.22]
28: [kernel=uImage.buffalo]
29: [initrd=initrd.buffalo]
30: [bootcommon=setenv bootargs $console $bootargs_root $bootargs_func $buffalo_ver $mtdparts $tftpboot $nandboot; bootm 0x00100000 0x00800000]
31: [tftpbootcmd=tftp 0x00100000 $kernel; tftp 0x00800000 $initrd; setenv tftpboot tftpboot=yes; run bootcommon]
32: [idebootcmd=ext2load ide 0:1 0x00100000 /$kernel; ext2load ide 0:1 0x00800000 /$initrd; run bootcommon]
33: [bootorder=ide]
34: [bootcmd=for i in $bootorder; do run ${i}bootcmd; done]
35: [bootdelay=3]
36: [disaMvPnp=no]
37: [ethaddr=00:50:43:86:39:26]
38: [ethmtu=1500]
39: [eth1mtu=1500]
40: [mvNetConfig=mv_net_config=(00:11:88:0f:62:81,0:1:2:3),mtu=1500]
41: [usb0Mode=host]
42: [netretry=no]
43: [rcvrip=169.254.100.100]
44: [loadaddr=0x02000000]
45: [autoload=no]
46: [enaAutoRecovery=yes]
47: [bootargs_root=root=/dev/sda2 rw panic=5]
bishop341b
 
Posts: 2
Joined: 2017-08-26 21:34

Re: [SOLVED] Debian Jessie install error in Linkstation LS-C

Postby bishop341b » 2017-11-01 10:56

Solved. Sorry, it was my fault:

First time i used tftpd-hpa for doing TFTP in EM mode. When i was trying now the install, and later with Stretch and Buster version of the installer, i used tftpd-hpa, but i put the files to be transferred in tftpd wrong different location. Result: i was using an older (now) version of installer, over and over. This older version it seems that is not in sync with latest Jessie kernel modules. Putting latest version of the Jessie installer in tftpd-hpa right location did the job.
bishop341b
 
Posts: 2
Joined: 2017-08-26 21:34


Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

fashionable