Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Help with issues regarding installation of Debian

Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Postby jaja » 2017-10-07 23:51

Hello and thank you for the help.

After a fresh install of Debian 9.1 Stretch, on shutdown my Lenovo T500 Laptop is going into an infinite loop (hanging).
This problem does NOT happen with Debian 8.9 Jessie.

I'm using:
Debian 9.1 Stretch
Lenovo T500 Laptop

My laptop goes into an infinite loop on shutdown with the following messages:
[ xxx.xxxxxx] i2400m_usb 5-1:1.0: device not connected as high speed
[ xxx.xxxxxx] irq 16: nobody cared (try booting with the "irqpoll" option)
[ xxx.xxxxxx] handlers:
[ xxx.xxxxxx] [<xxxxxxxxxxxxxxxx>] usb_hcd_irq [usbcore]
[ xxx.xxxxxx] [<xxxxxxxxxxxxxxxx>] yenta_interrupt [yenta_socket]
[ xxx.xxxxxx] Disabling IRQ #16
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: cmd a0/00:00:00:08:00/00:00:00:00:00/a0 tag 21 pio 16392 in
[ xxx.xxxxxx] Get event status notification 4a 01 00 00 10 00 00 00 08 00res 40/00:02:00:00:02/00:00:00:00:00/00 Emask 0x4 (timeout)
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: status: { DRDY }
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
[ xxx.xxxxxx] ata2.00: revalidation failed (errno=-5)
[ xxx.xxxxxx] INFO: task systemd-shutdow:1 blocked for more than 120 seconds.
[ xxx.xxxxxx] Tainted: G 0 4.9.0-3-amd64 #1 Debian 4.9.30-2+deb9u5
[ xxx.xxxxxx] "echo 0 > /proc/sys/kernel/hung_task_timeout_secs" disables this message.
<repeats the last 3 lines every 120 seconds>

To isolate the problem (hardware or software), I installed and tested a bare-bones (CLI only) version of Debian 9.1 Stretch. The problem remained.
Next, I installed and tested a bare-bones (CLI only) version of the older Debian 8.9 Jessie. The problem did *NOT* occur.
So the problem is due to something in the newer Debian 9.1 Stretch (not due to failing hardware).

I tried replacing "systemd" with "sysvinit" in Debian 9.1 Stretch (see: without-systemd.org/wiki/index.php/Debian_Stretch). The problem remained.

I tried adding the grub options suggested in the shutdown comments:
irqpoll all_generic_ide
These grub options removed all of messages EXCEPT for the first one:
[ xxx.xxxxxx] i2400m_usb 5-1:1.0: device not connected as high speed
and the computer still hung on shutdown.

I tried adding the "echo" string suggested in the shutdown comments:
sudo echo 0 > /proc/sys/kernel/hung_task_timeout_secs
The computer still hung on shutdown.

To test if there was a power control bug, I tried shutting down with "halt -p", but it also failed to fix the problem.

To see if there was a clue elsewhere, I checked for bootup errors. There were none.

The first line of the shutdown messages is:
[ xxx.xxxxxx] i2400m_usb 5-1:1.0: device not connected as high speed
So I checked for bootup messages related to "i2400m_usb".
I found one:
[ xxx.xxxxxx] i2400m_usb 8-3:1.0: WIMAX interface wmx0 (xx:xx:xx:xx:xx:xx) ready
This message indicates that "i2400m_usb" is loading without error.

I tried changing the BIOS SATA setting from "AHCI" to "Compatibility". The problem remained.

Summary:
The problem is in the bare-bones of Debian 9.1. (Debian 8.9 works. Debian 9.1 fails.)
It is not due to hardware (Debian 8.9 works).
It's not a power-off problem (not fixed with "halt -p").
The Intel wireless drivers are loading ("i2400m_usb").
There are no other message indicating driver problems.
The BIOS works for Debian 8.9.

I'm running out of ideas.

I'd appreciate any suggestions as to how to fix this shutdown problem.
Thank you for the help.
jaja
 
Posts: 17
Joined: 2016-01-25 00:20

Re: Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Postby jaja » 2017-10-16 20:54

Hello,
Nine days ago, I posted this request for help. I haven't received any response. So I'm assuming that I posted in the wrong place.

I would appreciate pointers to any forums that might help resolve my installation problems.

Thanks for the help. I appreciate any response.
jaja
 
Posts: 17
Joined: 2016-01-25 00:20

Re: Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Postby fredintorkyo » 2017-11-23 02:50

It seems I have a similar problem after update to stretch.
My Panasonic CF-S8 was booting and shutting down fine on prior Jessie version.
It is now booting with following error message and simply freezes during shutdown.

Should I touch the grub options ... any recommendations ?
Thank you

BOOT ERROR :
[ 14.890209] i2400m_usb 1-4:1.0: WiMAX interface wmx0 (00:1d:e1:17:26:3a) ready
[ 14.890259] i2400m_usb 1-4:1.0: firmware: failed to load i2400m-fw-usb-1.5.sbcf (-2)
[ 14.890263] i2400m_usb 1-4:1.0: Direct firmware load for i2400m-fw-usb-1.5.sbcf failed with error -2
[ 14.890272] i2400m_usb 1-4:1.0: firmware: failed to load i2400m-fw-usb-1.4.sbcf (-2)
[ 14.890276] i2400m_usb 1-4:1.0: Direct firmware load for i2400m-fw-usb-1.4.sbcf failed with error -2
[ 14.890277] i2400m_usb 1-4:1.0: Could not find a usable firmware image
[ 14.890281] i2400m_usb 1-4:1.0: cannot bootstrap device: -2
[ 14.904056] i2400m_usb 1-4:1.0: cannot setup device: -2
[ 14.904068] i2400m_usb: probe of 1-4:1.0 failed with error -2
[ 14.904098] usbcore: registered new interface driver i2400m_usb
[ 16.245187] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
fredintorkyo
 
Posts: 1
Joined: 2017-11-23 02:36

Re: Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Postby debiman » 2017-11-23 05:03

fredintorkyo wrote:It seems I have a similar problem

that's debatable.

look at
Code: Select all
journalctl
output (also read the man page to get at the relevant parts), and if you can't figure it out, start a new thread.

also to op:
look at
Code: Select all
journalctl
output (also read the man page to get at the relevant parts).
incredible the lengths you went to to fix/troubleshoot, when journalctl should be the first step.
User avatar
debiman
 
Posts: 1619
Joined: 2013-03-12 07:18

Re: Debian Stretch shutdown probem on Lenovo T500

Postby dagecko » 2017-11-23 13:14

Hi.

Here are few things that you can try:

Did you try to disable ACPI (add acpi=off in grub command line) ?
Are all the firmwares installed ?
Disable power management for your hard-drive (use hdparm).
dagecko
 
Posts: 65
Joined: 2012-05-28 16:38


Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable