SSD installation has no GRUB

Help with issues regarding installation of Debian

SSD installation has no GRUB

Postby vitorfhc » 2018-06-04 23:14

Hello guys,
Today I installed a SSD on my notebook and ran the full and net install of Debian 9.4, both came with no GRUB, booting the ssd gets me a minimal bash grub.
I tried going to my HDD Debian and running the sudo grub-install /dev/sdb but didn't work.
Would appreciate some help.
vitorfhc
 
Posts: 2
Joined: 2018-06-04 23:11

Re: SSD installation has no GRUB

Postby bw123 » 2018-06-04 23:48

It's ok. People will probably want more info, and maybe even some more info after you give more info. I don't understand "minimal bash grub" so if there are informational or error msg then post them. It's a really poor problem dexcription, because you didn't mention what type of machine, medium used to install... etc. Please ask smart questions.

Code: Select all
# blkid
# fdisk -l


Three short sentences to describe this problem, and you would really appreciate some help? Wow, just wow.
User avatar
bw123
 
Posts: 3408
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: SSD installation has no GRUB

Postby Head_on_a_Stick » 2018-06-05 05:28

vitorfhc wrote:Today I installed a SSD on my notebook and ran the full and net install of Debian 9.4, both came with no GRUB

The Debian installer doesn't ask about GRUB for UEFI systems.

running the sudo grub-install /dev/sdb but didn't work.

Try adding the --removable flag to the `grub-install` command, this will copy the .efi loader to $ESP/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI and allow the drive to be booted in the absence of any motherboard NVRAM boot entries.

EDIT: presuming that you have an ESP on the SDD ofc.

If there are any problems, post back with the output requested by bw123 and also
Code: Select all
# efibootmgr -v
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 8009
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: SSD installation has no GRUB

Postby tynman » 2018-06-06 15:37

The Debian installer doesn't ask about GRUB for UEFI systems.


Debian installer may not ask about grub, but at least on my 4 UEFI-based machines, it consistently installs grub by default (Wheezy, Jessie, Stretch). Which makes OP's problem even more mysterious. But it looks like OP has already lost interest.
tynman
 
Posts: 78
Joined: 2016-05-03 19:48
Location: British Columbia, Canada

Re: SSD installation has no GRUB

Postby Head_on_a_Stick » 2018-06-07 05:04

tynman wrote:it consistently installs grub by default (Wheezy, Jessie, Stretch). Which makes OP's problem even more mysterious

It could be that the OP's motherboard "forgets" the added NVRAM boot entry for the removable drive, I have a machine that does this and I've posted in many threads in which a similar problem occurred.

it looks like OP has already lost interest

In fairness to the OP I said to post back only if there was a problem so my suggestion might have worked.

@OP: if so, please mark the thread [SOLVED].
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 8009
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair


Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

fashionable