Slow log on

New to Debian (Or Linux in general)? Ask your questions here!

Slow log on

Postby drmwc » 2017-09-12 20:18

I've just installed Debian Stretch, and the boot time is a little slow. Bluetooth seems to be the offender. Here are the results of journalctl -b -p 3:

Code: Select all
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: No handler for Region [RAM_] (ffff8e240e8c3168) [EmbeddedControl] (20160831/evregion-166)
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: Region EmbeddedControl (ID=3) has no handler (20160831/exfldio-299)
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PCI0.LPCB.EC0._REG] (Node ffff8e240e8c47f8), AE_NOT_EXIST (20160831/psparse-543)
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: No handler for Region [RAM_] (ffff8e240e8c3168) [EmbeddedControl] (20160831/evregion-166)
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: Region EmbeddedControl (ID=3) has no handler (20160831/exfldio-299)
Sep 12 21:55:30 debianMatt kernel: ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PCI0.LPCB.EC0._REG] (Node ffff8e240e8c47f8), AE_NOT_EXIST (20160831/psparse-543)
Sep 12 21:55:34 debianMatt kernel: ACPI Error: [\_SB_.PCI0.GFX0.DD02._BCL] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20160831/psargs-359)
Sep 12 21:55:34 debianMatt kernel: ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PCI0.PEG0.PEGP.DD02._BCL] (Node ffff8e240e8ee528), AE_NOT_FOUND (20160831/psparse-543)
Sep 12 21:55:43 debianMatt bluetoothd[583]: Failed to obtain handles for "Service Changed" characteristic
Sep 12 21:55:43 debianMatt bluetoothd[583]: Sap driver initialization failed.
Sep 12 21:55:43 debianMatt bluetoothd[583]: sap-server: Operation not permitted (1)
Sep 12 21:55:43 debianMatt avahi-daemon[606]: chroot.c: open() failed: No such file or directory
Sep 12 21:56:13 debianMatt bluetoothd[583]: RFCOMM server failed for Headset Voice gateway: rfcomm_bind: Address already in use (98)


The ACPI errors don't seem to affect things much - they are quite quick. (One link implied these related to a not fully functioning BIOS, which is plausible. My UEFI seems to be quite aggressive.)

The slowest one is the last one, around bluetooth Headset Voice Gateway. I've tried a couple of things to fix this (reinstall bluetooth package, install pulsaudio) but nothing has worked. This adds 30 seconds to the boot time.

The only Bluetooth thing I'm likely to use on this box is a mouse.

Machine: Acer laptop, dual boot with W10 with the two systems being on different hard drives.
drmwc
 
Posts: 2
Joined: 2017-09-12 11:17

Re: Slow log on

Postby drmwc » 2017-09-12 20:35

I found this link:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=813949

I've followed the advice in post 39. Things are a little quicker - there are now only 2 bluetooth errors. However, the bluetooth Headset Voice Gateway thing is still there, and taking 30 seconds.
drmwc
 
Posts: 2
Joined: 2017-09-12 11:17

Re: Slow log on

Postby debiman » 2017-09-14 18:29

try `systemd-analyze blame`
User avatar
debiman
 
Posts: 1187
Joined: 2013-03-12 07:18


Return to Beginners Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

fashionable