No front panel audio after upgrade to Stretch

New to Debian (Or Linux in general)? Ask your questions here!

No front panel audio after upgrade to Stretch

Postby wartisoc » 2017-10-26 01:04

So I've finally decided to upgrade from Debian Jessie to Debian Stretch. After a few hours and a couple "minor" issues I reboot my PC and everything seems fine except connecting my headphones to the front panel isn't working. It was working before and connecting them to the rear panel works. Any ideas?.

Some relevant information:

Code: Select all
wartisoc@wartisoc-PC:~$ lspci -v
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
   Subsystem: Elitegroup Computer Systems 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 26
   Memory at fbcf8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: snd_hda_intel
   Kernel modules: snd_hda_intel


Code: Select all
wartisoc@wartisoc-PC:~$ screenfetch
         _,met$$$$$gg.           wartisoc@wartisoc-PC
      ,g$$$$$$$$$$$$$$$P.        OS: Debian 9.1 stretch
    ,g$$P""       """Y$$.".      Kernel: x86_64 Linux 4.9.0-4-amd64
   ,$$P'              `$$$.      Uptime: 44m
  ',$$P       ,ggs.     `$$b:    Packages: 3628
  `d$$'     ,$P"'   .    $$$     Shell: bash 4.4.12
   $$P      d$'     ,    $$P     Resolution: 1366x768
   $$:      $$.   -    ,d$$'     DE: LXDE
   $$\;      Y$b._   _,d$P'      WM: OpenBox
   Y$$.    `.`"Y$$$$P"'          WM Theme: Onyx-Citrus
   `$$b      "-.__               GTK Theme: Clearlooks [GTK2]
    `Y$$                         Icon Theme: nuoveXT2
     `Y$$.                       Font: Sans 10
       `$$b.                     CPU: Intel Core i3 CPU 550 @ 3.2GHz
         `Y$$b.                  GPU: Gallium 0.4 on AMD CEDAR (DRM 2.49.0 / 4.9.0-4-amd64, LLVM 3.9.1)
            `"Y$b._              RAM: 883MiB / 3882MiB
                `""""           
                               


EDIT: Changed the title from solved to unsolved yet again.
Last edited by wartisoc on 2017-10-26 19:50, edited 2 times in total.
wartisoc
 
Posts: 39
Joined: 2016-06-28 18:17

Re: No front panel audio after upgrade to Stretch

Postby wartisoc » 2017-10-26 01:29

Nevermind, using alsamixer solved the problem but only AFTER I restarted the PC yet again.

EDIT: OK, it seems I talked too soon. It's not that the problem got solved by restarting the PC, it's more that the front panel audio dies randomly, I can't pinpoint what triggers it but the rear panel audio continues to work. Weird. For the time being I've found that killing and restarting pulseaudio solves the problem, at least temporarily until the audio dies again.
wartisoc
 
Posts: 39
Joined: 2016-06-28 18:17


Return to Beginners Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

fashionable