Wifi broken after updates

New to Debian (Or Linux in general)? Ask your questions here!

Wifi broken after updates

Postby johnbr8 » 2018-10-07 06:12

I am running Debian Stable and noticed earlier today some updates had come through and were installed. Then shortly after my wifi could not connect. Otherwise everything has been pretty good and I have been impressed with the amount of refinement now seen in Linux. Are there any easy fixes for this problem.

I don't want to reinstall everything unless I have to and in that case I will be looking to turn off updates. Thanks.
johnbr8
 
Posts: 4
Joined: 2018-10-07 06:04

Re: Wifi broken after updates

Postby arzgi » 2018-10-07 07:00

Welcome to the forums!

Stable means it is stable, get's only security updates, which should not break things.

How are you connecting to wifi, network-manager, wpasupplicant or what? Any error message would also be valuable.
arzgi
 
Posts: 389
Joined: 2008-02-21 17:03
Location: Finland

Re: Wifi broken after updates

Postby GarryRicketson » 2018-10-07 07:20

Maybe install "inxi" and show us what the output of :
Code: Select all
$ inix -F

Is, this will give us some details and info on your system, hardware, etc.
This is a rather common problem, and there is a lot of results on fixing it:
Wifi broken after updates on Debian 9

However , it is a good idea to ask here, first before trying some of the things mentioned in the results, the info from inxi is what is needed at this point.
User avatar
GarryRicketson
 
Posts: 5193
Joined: 2015-01-20 22:16
Location: Durango, Mexico

Re: Wifi broken after updates

Postby johnbr8 » 2018-10-07 08:03

Well, after a cold boot wifi is now working. I now think it might be ISP related. Cable connection is OK, although a bit slow, but wifi gets nowhere. I have had a similar issue with my smartphone before not being able to connect by wifi and I think it was related to the ISP throttling back some connections during a maintenance window.

I will post back tomorrow and let you know if it has "self-resolved". Thanks for all your quick responses.
johnbr8
 
Posts: 4
Joined: 2018-10-07 06:04

Re: Wifi broken after updates

Postby debiman » 2018-10-07 08:43

johnbr8 wrote:wifi is now working (...) wifi gets nowhere.

i think you're going to have to explain this.

so if you still have wifi problems, please post the output requested here: https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?id=24
User avatar
debiman
 
Posts: 3064
Joined: 2013-03-12 07:18

Re: Wifi broken after updates

Postby johnbr8 » 2018-10-07 17:01

debiman wrote:
johnbr8 wrote:wifi is now working (...) wifi gets nowhere.

i think you're going to have to explain this.

Sorry, it shows connected in the Gnome wifi settings, which before it didn't, however it doesn't connect to the ISP unlike when I put the ethernet cable in. Definitely still seems to be an ISP issue as I cannot now connect with smartphone WIFI. I can't do any more troubleshooting now, as I am off to work now.
johnbr8
 
Posts: 4
Joined: 2018-10-07 06:04

Re: Wifi broken after updates (solved)

Postby johnbr8 » 2018-10-08 05:38

Wifi is back to normal without me doing anything - must have been an ISP issue. Thanks for the links on how to gather data for troubleshooting. I have run the commands just for the experience so I can be more helpful next time something like this happens. Cheers.
johnbr8
 
Posts: 4
Joined: 2018-10-07 06:04


Return to Beginners Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

fashionable