[SOLVED] 802.3ad bonding

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

[SOLVED] 802.3ad bonding

Postby lbm » 2018-05-25 13:09

Hi,
Im trying to setup 802.3ad bonding, on two interfaces (DUAL NIC), for testing purposes.

ifenslave is installed.

Any suggestions to what im missing.

My bond section in the interface file look like this
Code: Select all
auto enp1s0f0
iface enp1s0f0 inet manual
    bond-master bond0

auto enp1s0f1
iface enp1s0f1 inet manual
    bond-master bond0

auto bond0
#iface bond0 inet manual
iface bond0 inet static
    address 192.168.15.200
    netmask 255.255.255.0
    bond-mode 4
    bond-slaves none
    bond-miimon 100
    bond-lacp-rate 1


But I wounder, why the state of the interface is not UP ?
Code: Select all
 ip a |grep bond0
6: bond0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,MASTER,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN group default qlen 1000
    inet 192.168.15.200/24 brd 192.168.15.255 scope global bond0


I can strangely enough ping the interface (from the machine itself)?
Code: Select all
ping 192.168.15.200
PING 192.168.15.200 (192.168.15.200) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.15.200: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.022 ms
64 bytes from 192.168.15.200: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.028 ms


the bonding status, looks for strange as well, since there is not slaves present here
Code: Select all
 cat /proc/net/bonding/bond0
Ethernet Channel Bonding Driver: v3.7.1 (April 27, 2011)

Bonding Mode: IEEE 802.3ad Dynamic link aggregation
Transmit Hash Policy: layer2 (0)
MII Status: down
MII Polling Interval (ms): 100
Up Delay (ms): 0
Down Delay (ms): 0

802.3ad info
LACP rate: fast
Min links: 0
Aggregator selection policy (ad_select): stable
System priority: 0
System MAC address: 00:00:00:00:00:00
bond bond0 has no active aggregator


I've also tried with
Code: Select all
    # bond-slaves enp1s0f0 enp1s0f1


But then I just get
Code: Select all
Failed to enslave enp1s0f0 to bond0. Is bond0 ready and a bonding interface ?
Failed to enslave enp1s0f1 to bond0. Is bond0 ready and a bonding interface ?
Last edited by lbm on 2018-05-25 15:19, edited 1 time in total.
User avatar
lbm
 
Posts: 484
Joined: 2009-05-16 09:24
Location: Denmark

Re: 802.3ad bonding

Postby lbm » 2018-05-25 15:11

Fixed..

I found this in the kern.log..
Code: Select all
May 25 13:45:43 prodigy kernel: [56725.467067] bond0: Adding slave enp1s0f0
May 25 13:45:43 - kernel: [56725.467127] bnx2 0000:01:00.0: firmware: failed to load bnx2/bnx2-mips-09-6.2.1b.fw (-2)
May 25 13:45:43 - kernel: [56725.467157] bnx2 0000:01:00.0: Direct firmware load for bnx2/bnx2-mips-09-6.2.1b.fw failed with error -2
May 25 13:45:43 - kernel: [56725.468828] bond0: Adding slave enp1s0f1
May 25 13:45:43 - kernel: [56725.468877] bnx2 0000:01:00.1: firmware: failed to load bnx2/bnx2-mips-09-6.2.1b.fw (-2)
May 25 13:45:43 - kernel: [56725.468906] bnx2 0000:01:00.1: Direct firmware load for bnx2/bnx2-mips-09-6.2.1b.fw failed with error -2


installed missing firmware package
Code: Select all
apt-get install firmware-bnx2


Oh, and bond slaves has to be
Code: Select all
 bond-slaves enp1s0f0 enp1s0f1
User avatar
lbm
 
Posts: 484
Joined: 2009-05-16 09:24
Location: Denmark


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

fashionable