[solved] Backports kernel 4.17 not working

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

[solved] Backports kernel 4.17 not working

Postby cronoik » 2018-08-04 22:06

Hi,

I'm running stretch on a Dell Inspiron 15 5575 and tried the kernel from the stretch backports but the system isn't able to boot. Should I create a bug report or can I fix it on my side?

/var/log/messages
https://paste.debian.net/1036754
Last edited by cronoik on 2018-08-05 12:35, edited 1 time in total.
Have a nice day!
cronoik
 
Posts: 288
Joined: 2015-05-20 21:17

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby Segfault » 2018-08-05 01:16

Look at the very last line in your log.
Segfault
 
Posts: 812
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby scouser » 2018-08-05 09:33

Kernel r4.17 running ok here on Dell Inspiron 7559 from backports.
scouser
 
Posts: 7
Joined: 2016-08-04 05:53

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby cronoik » 2018-08-05 10:12

Thank you for the hint. I have removed virtualbox temporarily but I'm still not able to boot. The last line I see on the display is line 653:

Code: Select all
Aug  5 12:39:04 debian kernel: [   13.598429] fb: switching to amdgpudrmfb from EFI VGA


/var/log/messages
https://paste.debian.net/1036791
Have a nice day!
cronoik
 
Posts: 288
Joined: 2015-05-20 21:17

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby bw123 » 2018-08-05 10:44

do you think the failure to load firmware for amdgpu might have something to do with it?
User avatar
bw123
 
Posts: 3579
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby cronoik » 2018-08-05 11:37

I'm not sure and too unexperienced to answer that question properly, but I would say no. I have installed firmware-linux-nonfree from the backports and I'm able to boot with the stretch kernel (4.9), but not with backports kernel (4.17). Therefore I think it isn't be related to the missing firmware.
Have a nice day!
cronoik
 
Posts: 288
Joined: 2015-05-20 21:17

Re: Backports kernel 4.17 not working

Postby bw123 » 2018-08-05 11:48

I might try this one with the later kernel, the backports ver is pretty old.
https://packages.debian.org/buster/firm ... d-graphics

Don't add testing to sources if you want to try it, just download it and install with apt.

the description page says it includes these:
* "Raven" ASD firmware (amdgpu/raven_asd.bin)
* "Raven" CE firmware (amdgpu/raven_ce.bin)
* "Raven" GPU info (amdgpu/raven_gpu_info.bin)
* "Raven" ME firmware (amdgpu/raven_me.bin)
* "Raven" MEC firmware (amdgpu/raven_mec.bin)
* "Raven" MEC2 firmware (amdgpu/raven_mec2.bin)
* "Raven" PFP firmware (amdgpu/raven_pfp.bin)
* "Raven" RLC firmware (amdgpu/raven_rlc.bin)
* "Raven" SDMA firmware (amdgpu/raven_sdma.bin)
* "Raven" VCN firmware (amdgpu/raven_vcn.bin)
User avatar
bw123
 
Posts: 3579
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: [solved] Backports kernel 4.17 not working

Postby cronoik » 2018-08-05 12:36

You are genius. Thank you. Now it is working properly with 4.17.
Have a nice day!
cronoik
 
Posts: 288
Joined: 2015-05-20 21:17

Re: [solved] Backports kernel 4.17 not working

Postby stevepusser » 2018-08-05 17:57

Hopefully those new firmware packages will be added to stretch-backports shortly.
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: Flightgear 2018.2.2, 4.19.5 kernel, wine-staging 4.0~rc1, Pale Moon 28.2.2, Mesa 18.2.6, Midori 7.0
User avatar
stevepusser
 
Posts: 10276
Joined: 2009-10-06 05:53


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

fashionable