No network devices Dell inspiron AMD Ryzen Qualcomm 6x74A

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

No network devices Dell inspiron AMD Ryzen Qualcomm 6x74A

Postby lintzferr » 2018-11-15 00:52

Hi,

I have a Dell Inspiron 13 7375 with AMD Ryzen 5 2500U processor. I installed Debian with no issues other than missing network card drivers, so the install was completed without a network. Debian shows no network devices available in the desktop icon thing. I put in my service tag in Dell's support site to find the wireless network card used. Dell lists drivers for Qualcomm QCA61x4A QCA9377 Wi-Fi and Bluetooth, so I'm assuming that is the network card.

After searching for a solution, I tried kvalo's ath10k-firmware. It did not work, so I removed it. Then I installed the package firmware-linux (20161130-4) along with all its dependencies. Rebooted, still no network devices available. I noticed in /lib/firmware/ there was no firmware for ath10k, so I found and installed the package firmware-atheros (20180825+dfsg-1) and rebooted. Still no change. Since then, I have made no changes. Here is the output for "dmesg | grep ath10k" after the reboot following the installation of "firmware-atheros":

[ 4.387654] ath10k_pci 0000:01:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[ 4.673697] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware: failed to load ath10k/pre-cal-pci-0000:01:00.0.bin (-2)
[ 4.673759] ath10k_pci 0000:01:00.0: Direct firmware load for ath10k/pre-cal-pci-0000:01:00.0.bin failed with error -2
[ 4.673780] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware: failed to load ath10k/cal-pci-0000:01:00.0.bin (-2)
[ 4.673834] ath10k_pci 0000:01:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:01:00.0.bin failed with error -2
[ 4.677693] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware: direct-loading firmware ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin
[ 4.677702] ath10k_pci 0000:01:00.0: qca9377 hw1.1 target 0x05020001 chip_id 0x003821ff sub 1028:1810
[ 4.677706] ath10k_pci 0000:01:00.0: kconfig debug 0 debugfs 0 tracing 0 dfs 0 testmode 0
[ 4.678689] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware ver WLAN.TF.1.0-00002-QCATFSWPZ-5 api 5 features ignore-otp crc32 c3e0d04f
[ 4.741654] ath10k_pci 0000:01:00.0: board id is not exist in otp, ignore it
[ 4.742856] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware: direct-loading firmware ath10k/QCA9377/hw1.0/board-2.bin
[ 4.743069] ath10k_pci 0000:01:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 8aedfa4a
[ 7.024294] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware crashed! (uuid n/a)
[ 7.024332] ath10k_pci 0000:01:00.0: qca9377 hw1.1 target 0x05020001 chip_id 0x003821ff sub 1028:1810
[ 7.024337] ath10k_pci 0000:01:00.0: kconfig debug 0 debugfs 0 tracing 0 dfs 0 testmode 0
[ 7.025271] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware ver WLAN.TF.1.0-00002-QCATFSWPZ-5 api 5 features ignore-otp crc32 c3e0d04f
[ 7.025626] ath10k_pci 0000:01:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 8aedfa4a
[ 7.025630] ath10k_pci 0000:01:00.0: htt-ver 0.0 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[ 7.027759] ath10k_pci 0000:01:00.0: firmware register dump:
[ 7.027767] ath10k_pci 0000:01:00.0: [00]: 0x05020001 0x00000000 0x00A0F778 0x00000000
[ 7.027772] ath10k_pci 0000:01:00.0: [04]: 0x00A0F778 0x00060130 0x00000010 0xFFFFE000
[ 7.027778] ath10k_pci 0000:01:00.0: [08]: 0x0042136C 0x00420660 0x00400000 0x00400000
[ 7.027783] ath10k_pci 0000:01:00.0: [12]: 0x00000000 0x00000000 0x00952CD0 0x00952CE6
[ 7.027788] ath10k_pci 0000:01:00.0: [16]: 0x00000002 0x01010101 0x00000003 0x0000000A
[ 7.027793] ath10k_pci 0000:01:00.0: [20]: 0x00000328 0x00429880 0x009A37AC 0x00000032
[ 7.027798] ath10k_pci 0000:01:00.0: [24]: 0x800A0D0A 0x0040EA88 0x00420170 0x004173B0
[ 7.027803] ath10k_pci 0000:01:00.0: [28]: 0x00401F64 0x00401F68 0x00000000 0x00417550
[ 7.027808] ath10k_pci 0000:01:00.0: [32]: 0x00401FC0 0xAC1DEA5C 0x004053BC 0x00000003
[ 7.027813] ath10k_pci 0000:01:00.0: [36]: 0x800A0907 0x00000001 0x0000085B 0x339011B2
[ 7.027821] ath10k_pci 0000:01:00.0: [40]: 0x0000FFFE 0x0000000A 0x009BFE28 0x009BE0DC
[ 7.027826] ath10k_pci 0000:01:00.0: [44]: 0x800A0D0A 0x0040EA88 0x00420170 0x004173B0
[ 7.027831] ath10k_pci 0000:01:00.0: [48]: 0x00400000 0x00400000 0x00000001 0xFFFFFFFF
[ 7.027836] ath10k_pci 0000:01:00.0: [52]: 0x800A0614 0x0040EAA8 0x0041FA10 0x00420170
[ 7.027840] ath10k_pci 0000:01:00.0: [56]: 0x00400000 0x00421370 0x00419980 0x004212E8
[ 8.012963] ath10k_pci 0000:01:00.0: failed to receive control response completion, polling..
[ 9.036958] ath10k_pci 0000:01:00.0: ctl_resp never came in (-110)
[ 9.036968] ath10k_pci 0000:01:00.0: failed to connect to HTC: -110
[ 9.038478] ath10k_pci 0000:01:00.0: could not init core (-110)
[ 9.038531] ath10k_pci 0000:01:00.0: could not probe fw (-110)
[ 9.048968] ath10k_pci 0000:01:00.0: cannot restart a device that hasn't been started

If anyone has any suggestions, I thank you for your input.
lintzferr
 
Posts: 2
Joined: 2018-11-15 00:33

Re: No network devices Dell inspiron AMD Ryzen Qualcomm 6x74

Postby stevepusser » 2018-11-15 01:31

Your firmware is crashing the device. Maybe you got a bad download of firmware-atheros, and you need to purge and reinstall it. Or maybe some of the other files you installed beforehand is messing it up.
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: Flightgear 2018.2.2, 4.19.5 kernel, wine-staging 4.0~rc1, Pale Moon 28.2.2, Mesa 18.2.6, Midori 7.0
User avatar
stevepusser
 
Posts: 10276
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: No network devices Dell inspiron AMD Ryzen Qualcomm 6x74

Postby lintzferr » 2018-11-15 02:29

I had installed the firmware-atheros package for testing. I purged all the packages I mentioned I installed, then installed the stable and it worked. Thanks.
lintzferr
 
Posts: 2
Joined: 2018-11-15 00:33


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable