nemo file manager not autodetecting and mounting usb player

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

nemo file manager not autodetecting and mounting usb player

Postby perazim » 2019-09-10 08:39

This is debian buster 10.1 running cinnamon desktop.

I have quite a few sandisk clip+ mp3 players that have been running with debian 8 and 9 for years without troubles. Upgraded to buster and the clip+ players continue to work but when I introduced a sandisk jam mp3 player, nemo doesn't recognize it.

dmesg show both the clip+ and jam players recognized when plugged but the jam player never show up on nemo file manager. I can manually mount the jam player and access it. It is the automation that is broken. I need to load quite a few players for school use so it is important that I get this working for the new players.

Here are the dmesg:

Clip+:
[62216.805464] usb 1-4: new high-speed USB device number 12 using xhci_hcd
[62216.958789] usb 1-4: New USB device found, idVendor=0781, idProduct=74d1, bcdDevice=aa.8c
[62216.958795] usb 1-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[62216.958798] usb 1-4: Product: SanDisk Sansa Clip+
[62216.958801] usb 1-4: Manufacturer: SanDisk
[62216.958804] usb 1-4: SerialNumber: 8122EA094751B6A80000000000000000
[62216.965157] usb-storage 1-4:1.0: USB Mass Storage device detected
[62216.965531] scsi host4: usb-storage 1-4:1.0
[62217.004269] [UFW BLOCK] IN=enp0s25 OUT= MAC= SRC=fd70:8139:1948:0000:0000:0000:0000:038c DST=ff02:0000:0000:0000:0000:0000:0000:0001 LEN=64 TC=0 HOPLIMIT=1 FLOWLBL=256966 PROTO=UDP SPT=8612 DPT=8612 LEN=24
[62217.982426] scsi 4:0:0:0: Direct-Access SanDisk Sansa Clip+ 2GB v01. PQ: 0 ANSI: 0
[62217.982926] scsi 4:0:0:1: Direct-Access SanDisk Sansa Clip+ 2GB v01. PQ: 0 ANSI: 0
[62217.983587] sd 4:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[62217.985384] sd 4:0:0:1: Attached scsi generic sg2 type 0
[62217.986997] sd 4:0:0:0: [sdb] 3801088 512-byte logical blocks: (1.95 GB/1.81 GiB)
[62217.989056] sd 4:0:0:1: [sdc] 60874752 512-byte logical blocks: (31.2 GB/29.0 GiB)
[62217.989254] sd 4:0:0:1: [sdc] Write Protect is off
[62217.989256] sd 4:0:0:1: [sdc] Mode Sense: 04 00 00 00
[62217.989451] sd 4:0:0:1: [sdc] No Caching mode page found
[62217.989456] sd 4:0:0:1: [sdc] Assuming drive cache: write through
[62217.990384] sd 4:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[62217.990386] sd 4:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 04 00 00 00
[62217.992713] sd 4:0:0:0: [sdb] No Caching mode page found
[62217.992719] sd 4:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[62217.994584] sdc: sdc1
[62218.001520] sdb:
[62218.002630] sd 4:0:0:1: [sdc] Attached SCSI removable disk
[62218.003566] sd 4:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[62218.603759] FAT-fs (sdb): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.


Jam:
[60664.175975] usb 1-3.4: new high-speed USB device number 10 using xhci_hcd
[60664.280614] usb 1-3.4: New USB device found, idVendor=0781, idProduct=74f0, bcdDevice= 1.00
[60664.280620] usb 1-3.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[60664.280623] usb 1-3.4: Product: Clip Jam
[60664.280626] usb 1-3.4: Manufacturer: SanDisk
[60664.280629] usb 1-3.4: SerialNumber: 0F50361010FC574C
[60664.281736] usb-storage 1-3.4:1.0: USB Mass Storage device detected
[60664.282201] scsi host4: usb-storage 1-3.4:1.0
[60665.288536] scsi 4:0:0:0: Direct-Access SanDisk Clip Jam PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[60665.288821] scsi 4:0:0:1: Direct-Access SanDisk Clip Jam PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[60665.289394] sd 4:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[60665.289802] sd 4:0:0:1: Attached scsi generic sg2 type 0
[60665.292013] sd 4:0:0:0: [sdb] 8179712 1024-byte logical blocks: (8.38 GB/7.80 GiB)
[60665.293001] sd 4:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[60665.293005] sd 4:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 c0 00 00
[60665.293651] sd 4:0:0:1: [sdc] Attached SCSI removable disk
[60665.294095] sd 4:0:0:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: disabled, doesn't support DPO or FUA
[60665.296126] sdb:
[60665.297384] sd 4:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk


Is anyone able to assist?

Thanks in advance,

Perazim
perazim
 
Posts: 10
Joined: 2014-08-03 12:54

Re: nemo file manager not autodetecting and mounting usb pla

Postby Totoxa » 2019-09-10 21:28

I have the same problem but I'm running debian testing and GNOME, the issue started today after some updates (i think gvfs).
Totoxa
 
Posts: 21
Joined: 2015-01-02 17:19

Re: nemo file manager not autodetecting and mounting usb pla

Postby perazim » 2019-09-11 11:11

Digging around, I found the list of vendor/product pairs at https://usb-ids.gowdy.us/read/UD/0781. The pair for the clip+ player (0781/74d1) is there but the pair for the jam player (0781/74f0) is not there. This is the same as /var/lib/usbutils/usb-ids on my system.

Could my difficulty be as simple as nobody (sandisk) ever making this entry?

Is this an authoritative list and if I made the entry, would it be propagated eventually to buster?

Perazim
perazim
 
Posts: 10
Joined: 2014-08-03 12:54


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests

fashionable