problem starting x after switching from nvidia to nouveau

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

problem starting x after switching from nvidia to nouveau

Postby Deb.Benutzer » 2019-11-23 12:58

Hello all

I have a problem starting X (xfce) after booting my computer.

Background:
I was using Stretch with proprietary nvidia driver(s) and xfce since fresh installing stretch a yaer ago (or so).

A few days ago I dicided to upgrade to Buster (was fine) and after that I decided to try out switching to the oss nouveau driver(s). Quite some time I wasn't able to start X generally.
I tried several howtos to configure my system for nouveau with Xorg and currently I am able to start X manually from console after
Code: Select all
modprobe nouveau
.

I didn't find a solution for usable configuration on freedesktop.org (neither nouveau nor on Xorg pages). :-(

Can anybody point me to the correct direction to load the nouveau driver during boot process (whether kernel or Xorg) so that xsession manager present me a graphical login screen after booting the computer (non standard vga using the connected bigger screen).

What I did/tried last (AFAIR):
    removing
    Code: Select all
    /etc/X11/xorg.conf
    as this seems disturbing nouveau
    adding 'nouveau' to
    Code: Select all
    /etc/modules
    list
    several locations for some driver parts of nouveau

Regards
Deb.Benutzer
 
Posts: 2
Joined: 2019-11-23 12:00

Re: problem starting x after switching from nvidia to nouvea

Postby CwF » 2019-11-23 13:33

Check to see what the config is thinking
Code: Select all
~#  modprobe -c | grep nouveau

Ensure no blacklist remnants. You could try purging '*nvidia*' and reinstall nouveau in one step for the auto reconfig. There is no need for xorg.conf, the module should load without the extra mention in /etc/modules, so remove that for clarity - it's not hurting anything though...
CwF
 
Posts: 511
Joined: 2018-06-20 15:16

Re: problem starting x after switching from nvidia to nouvea

Postby Deb.Benutzer » 2019-11-23 18:13

Thanks a lot CwF

Code: Select all
blacklist nouveau
alias pci:v000010DEd*sv*sd*bc03sc*i* nouveau
alias pci:v000012D2d*sv*sd*bc03sc*i* nouveau


What should I say...

I meant I was shure the blacklisting was negatively proven below
/etc/modprobe.d/xxx.conf

BUT:
There really was an entry left for nouveau.

After removing / commenting that line my Debian is booting as expected. :idea: :)
Deb.Benutzer
 
Posts: 2
Joined: 2019-11-23 12:00


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable