Howto - DHCP Client - VLAN ?

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby mauric » 2020-07-12 14:48

Hello
i need to create on running Debian 10 a DHCP Client that will running with VLAN.

Network Server are distribute dhcp range Vlan30, my windows clients can do this,
but now i need this also on my Debian machines.

apt-get install vlan

/etc/modules
8021q

i add this settings to /etc/betwrok/interface
auto enp0s25
iface enp0s25.20 inet dhcp
vlan-raw-device enp0s24

but here my Debian dont run the acknoledge with the DHCP Server, and no ip will be asigned.
thanks for possible update
mauric
 
Posts: 43
Joined: 2017-07-25 08:50

Re: Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby p.H » 2020-07-12 15:02

Several inconsistencies.
You write VLAN 30 but configure enp0s25.20
You configure enp0s25.20 but defined enp0s24 as the raw interface.
You configure enp0s25.20 but bring up enp0s25 only.
p.H
 
Posts: 1521
Joined: 2017-09-17 07:12

Re: Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby mauric » 2020-07-12 15:12

Hello p.H

First thanks for your quick answer!!
yes you are right!, its was a writing error here, sorry

apt-get install vlan

/etc/modules
8021q

i add this settings to /etc/betwrok/interface
auto enp0s25
iface enp0s25.30 inet dhcp
vlan-raw-device enp0s25

also with this settings no dhcp address i will received ?
please what are the mistake

or need to write this way?


auto enp0s25.30
iface enp0s25.30 inet dhcp
vlan-raw-device enp0s25
mauric
 
Posts: 43
Joined: 2017-07-25 08:50

Re: Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby p.H » 2020-07-12 15:20

Yes.

PS : you should consider using cut&paste to avoid typoes when posting configuration files, commands or outputs.
p.H
 
Posts: 1521
Joined: 2017-09-17 07:12

Re: Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby mauric » 2020-07-12 15:36

ok... but now if restarting the machine thakes 4-5 min

"a start Job is running for raise network interface (5m / 5m)"
mauric
 
Posts: 43
Joined: 2017-07-25 08:50

Re: Howto - DHCP Client - VLAN ?

Postby p.H » 2020-07-12 17:06

Well then... you can run
Code: Select all
ifdown enp0s25.30
ifup -v enp0s25.30
and see what's wrong.
p.H
 
Posts: 1521
Joined: 2017-09-17 07:12


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable