Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfig

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfig

Postby Skye » 2021-02-03 19:38

Specific machine in question: ThinkPad E495 20NE000BMX
Debian version: 10.7.0

Problem: Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfig.

Possibly useful outputs:
Code: Select all
> ip link
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: wlp4s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether e4:aa:ea:d1:48:09 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff


Code: Select all
> sudo ifconfig
lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 2  bytes 208 (208.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 2  bytes 208 (208.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlp4s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.100.14  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.100.255
        inet6 fe80::51a8:f668:dff9:133f  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether e4:aa:ea:d1:48:09  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 8612  bytes 9529777 (9.0 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 6602  bytes 772016 (753.9 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


Code: Select all
> lspci -knn
...
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 10)
    Subsystem: Lenovo RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [17aa:5124]
    Kernel modules: r8168
...
04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter [10ec:b822]
    Subsystem: Lenovo RTL8822BE 802.11a/b/g/n/ac WiFi adapter [17aa:b023]
    Kernel driver in use: rtw_8822be
    Kernel modules: rtw88_8822be
...


What I've done:
Updated and upgraded all packages
Installed all 3 firmware-linux packages
Installed the firmware-realtek package
Rebooted multiple times
Maybe a couple other smaller things that I don't remember

Other notes:
Wifi works well with wpa_supplicant and dhcpcd and the wlan interface shows up just fine

As of posting, I have been trying to solve this for just more than 3 hours and I have to go to sleep, but if I forgot something important, I'll add it in the morning.
Skye
 
Posts: 2
Joined: 2021-02-03 19:09

Re: Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfi

Postby arochester » 2021-02-03 20:32

Code: Select all
sudo apt-get install r8168-dkms
?

https://tuxbyte.com/how-to-get-your-rea ... ted-guide/ (a bit old now).
arochester
 
Posts: 1871
Joined: 2010-12-07 19:55

Re: Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfi

Postby Skye » 2021-02-04 06:22

arochester wrote:
Code: Select all
sudo apt-get install r8168-dkms
?

https://tuxbyte.com/how-to-get-your-rea ... ted-guide/ (a bit old now).


I've installed this previously and it still didn't work, but now I decided to compile the newest version and it started working. Not sure why that would be the case but it works, and that's what matters.
Skye
 
Posts: 2
Joined: 2021-02-03 19:09

Re: Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfi

Postby arochester » 2021-02-04 09:49

After you installed did you Reboot?
arochester
 
Posts: 1871
Joined: 2010-12-07 19:55

Re: Ethernet interface doesn't show up on ip link or ifconfi

Postby Head_on_a_Stick » 2021-02-04 15:37

Skye wrote:I decided to compile the newest version and it started working

There is a newer version of the r8168 driver in the buster-backports repository, The card may even work with the r8169 driver if you try the newer kernel & firmware from there.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 13280
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable