debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on boot

Kernels & Hardware, configuring network, installing services

debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on boot

Postby hanasaki » 2021-02-07 21:52

I have a custom built linux .deb kernel 5.10 that boots on bullseye and buster just fine; expect for only one of my computers, on which it hangs at "Loading initial ramdisk ...." The debian built kernels boot fine. Thoughts on what what might be the issue, how to fix or how to determine the root cause?
TIA
hanasaki
 
Posts: 30
Joined: 2013-09-10 22:34

Re: debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on b

Postby Head_on_a_Stick » 2021-02-08 10:18

Compare and contrast your configuration with Debian's (/boot/config-5.10.0-3-amd64).
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 13280
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on b

Postby hanasaki » 2021-02-08 23:21

Already tried that.... There are alot of diffs. suspect I missed something with framebuffers or he RAMdisk... Care to take a peek and suggest input?
config attached
hanasaki
 
Posts: 30
Joined: 2013-09-10 22:34

Re: debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on b

Postby Head_on_a_Stick » 2021-02-09 20:15

hanasaki wrote:Care to take a peek and suggest input?

No.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 13280
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on b

Postby hanasaki » 2021-02-10 12:04

amdgpu is in fact loaded; just not in use. Xorg seems to be picking up the ati driver instead of amdgpu
hanasaki
 
Posts: 30
Joined: 2013-09-10 22:34


Re: debian bullseye testing kernel boots : custom hangs on b

Postby hanasaki » 2021-02-10 16:35

RESOLVED
The following must be NO in kernel .config file
CONFIG_AMD_MEM_ENCRYPT=n

info in dmesg / syslog
[    6.612898] amdgpu: Topology: Add APU node [0x0:0x0]
[    6.614183] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SME is not compatible with RAVEN
[    6.615259] amdgpu: probe of 0000:03:00.0 failed with error -524
hanasaki
 
Posts: 30
Joined: 2013-09-10 22:34


Return to System configuration

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable