[SOLVED] startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Everything about X, Gnome, KDE, ... and everything running on it

[SOLVED] startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Postby johnR » 2017-08-23 19:42

I just did a fresh Stretch installation on amd64. I'm using sysvinit-core which boots ok and works fine in text mode. 'startx' doesn't work, however. I'm using wmaker (no Gnome or KDE). I've used this setup previously in jessie with no problems.

I installed dbus (which I haven't used in the past) after I noticed a dbus-related error in Xorg.0.log. After that Xorg detected my Radeon HD3200 hardware ok and loaded the correct modules. It then stopped with the following error:

Unable to retrieve master
(EE)
Fatal server error:
(EE)AddScreen/ScreenInit failed for driver 0

Anyone got any ideas what is wrong (apart from the lack of systemd, which I prefer to avoid)?
Last edited by johnR on 2017-08-23 21:29, edited 1 time in total.
johnR
 
Posts: 26
Joined: 2008-11-16 15:17

Re: startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Postby johnR » 2017-08-23 20:11

Further info: startx works if run as root.
johnR
 
Posts: 26
Joined: 2008-11-16 15:17

Re: startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Postby johnR » 2017-08-23 20:50

I found this bug report which may be related:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=801605

I tried installing xserver-xorg-legacy but startx still gives the same error.
johnR
 
Posts: 26
Joined: 2008-11-16 15:17

Re: startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Postby oswaldkelso » 2017-08-23 21:15

Not on Debian and not using sysvinit (runit here) .

I have how ever come across a similar state where root can startx and user can't. I've found I needed to remove or rename any user .Xauthority files then run kill X even though it didn't start before I could log in again. ymmv
Ash init durbatulûk, ash init gimbatul,
Ash init thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.
User avatar
oswaldkelso
 
Posts: 1078
Joined: 2005-07-26 23:20
Location: UK

Re: startx not working in Stretch (with sysvinit-core)

Postby johnR » 2017-08-23 21:27

Problem solved. After installing xserver-xorg-legacy I needed to add the following line to /etc/X11/Xwrapper.config:

needs_root_rights=yes

See Xwrapper.config(5) manpage for details.

After this startx works for normal users. Running dbus is not necessary.

EDIT: Also need to add user to video group or /dev/dri fails to open due to lack of permission.
johnR
 
Posts: 26
Joined: 2008-11-16 15:17


Return to Desktop & Multimedia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable