Problem with audio (in video?) playback VLC

Everything about X, Gnome, KDE, ... and everything running on it

Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 14:15

Sometimes when watching a video with VLC player the whole system freezes. That always happened so far when I scrolled through videos. When the PC freezes it takes like 20sek and everything continues in a normal manner. When running VLC in the terminal it shows:

Code: Select all
[00007f494226cd98] mpgatofixed32 audio converter error: libmad error: bad main_data_begin pointer


Code: Select all
[00007f494226cd98] mpgatofixed32 audio converter error: libmad error: Huffman data overrun


I could not find a solution online so far. My Debian is freshly installed an so is VLC. No options changed so far. Switching output modules from "automatic" to ALSA or pulseaudio doesn't help.
I have an Intel i3 8th gen. Graphics card is a GeForce 1050ti wih drivers from the official repository installed as described in the official Debian documentation. My motherboard is a MSI Z370M Mortar Intel Z370 with a ALC892 sound card. I use the optical out but without any options in VLC or passthrough or anything afaik.

Code: Select all
cat /proc/asound/cards
 0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0xdf140000 irq 125
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xdf080000 irq 17



Code: Select all
cat /proc/asound/modules
 0 snd_hda_intel
 1 snd_hda_intel



Code: Select all
lspci | grep -i audio
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device a2f0
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation Device 0fb9 (rev a1)
Last edited by felixm on 2018-05-13 16:58, edited 1 time in total.
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with video playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-13 15:19

You can add vlc version to the thread by running it with --version from cli. That might help people do research on the problem. Also trying another player and see if that helps. I heard the mpv is a good player, but haven't used it.

Your title says it's a video playback problem, but you seem to be thinking it is audio related instead? In other words, do audio files play correctly without the problem?
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Problem with video playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 16:57

You're right. My mistake.
I did not have freezes with audio only files but I get the same message.

Code: Select all
vlc --version
VLC media player 2.2.7 Umbrella (revision 2.2.7-0-g6e32381286)
VLC version 2.2.7 Umbrella (2.2.7-0-g6e32381286)
Compiled by buildd on binet.debian.org (Nov 19 2017 15:17:52)
Compiler: gcc version 6.3.0 20170516 (Debian 6.3.0-18)
This program comes with NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
You may redistribute it under the terms of the GNU General Public License;
see the file named COPYING for details.
Written by the VideoLAN team; see the AUTHORS file.
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with video playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-13 17:30

What about when playing video with audio output set to disabled? I have the same ver and video set for "OpenGL GLX video output (XCB)" and Accelerated Overlay checked, but you can possibly narrow things down by experimenting.

What kind of video files are causing the problem? If you can load one up that hangs and hit ctrl-i then look at metadata and codecs, that might help. All this and any info you can add will help people help you.

I seem to recall an update for libmad recently, so do you have the latest stable ver?

Code: Select all
/var/log/apt# grep libmad history.log
libmad0:amd64 (0.15.1b-8, 0.15.1b-8+deb9u1)
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 17:46

I definitely have the
Code: Select all
Upgrade: libmad0:amd64 (0.15.1b-8, 0.15.1b-8+deb9u1)


Those are the info from a file that did freeze.

Code: Select all
Stream 0
Type: Video
Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (avc1)
Resolution: 1280x720
Display resolution: 1280x720
Frame rate: 30
Decoded format:


Stream 1
Type: Audio
Codec: MPEG AAC Audio (mp4a)
Channels: Stereo
Sample rate: 44100 Hz



After a freeze also dmesg gives me:

Code: Select all
[14519.359694] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 31, Ch 00000031, engmask 00008100, intr 10000000
[14580.861975] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 31, Ch 00000031, engmask 00008100, intr 10000000
[14893.361860] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 31, Ch 00000031, engmask 00008100, intr 10000000
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with video playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-13 17:53

That format is playing fine for me, the only difference I see is the decoded format: Planar 4:2:0 YUV

I have a puny little Atom CPU and integrated intel, netbook nearly ten yrs old, so I'd say you have something else going on.

yeah I looked up NVRM: Xid engmask on web search, that's an nvidia problem.
Last edited by bw123 on 2018-05-13 18:00, edited 1 time in total.
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 17:56

With my old computer I never had these problems. Was a simple i5 4th gen no extra graphics card or anything.
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with video playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-13 18:10

Does the graphics device need firmware? look though dmesg for the word firmware
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Problem with video playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 18:22

bw123 wrote:Does the graphics device need firmware? look though dmesg for the word firmware

grep on dmesg with "firmware" has no results
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with video playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-13 19:44

Well, I don;t know what driver you installed, but there updated nvidia pkgs in backports https://packages.debian.org/search?keywords=nvidia
https://backports.debian.org/Instructions/

be careful, just install what you need. Probably try the nvidia-detect from stretch-backports first?
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby stevepusser » 2018-05-13 20:09

Can you disable automatic video hardware acceleration in the VLC "Input/Codecs" settings? I've seen it cause similar problems when it's enabled.
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: Kdenlive 18.08.1, Pale Moon 28.1.0, wine-staging 3.17, qBittorrent 4.1.3, Liquorix kernel 4.18-13, Audacity 2.3.0
User avatar
stevepusser
 
Posts: 9998
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: Problem with video playback VLC

Postby felixm » 2018-05-13 21:18

bw123 wrote:Well, I don;t know what driver you installed, but there updated nvidia pkgs in backports https://packages.debian.org/search?keywords=nvidia
https://backports.debian.org/Instructions/

be careful, just install what you need. Probably try the nvidia-detect from stretch-backports first?



Code: Select all
nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] [10de:1c82] (rev a1)

Checking card:  NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] (rev a1)
Your card is supported by the default drivers.
It is recommended to install the
    nvidia-driver


the package "nvidia-driver" is installed and up to date.


stevepusser wrote:Can you disable automatic video hardware acceleration in the VLC "Input/Codecs" settings? I've seen it cause similar problems when it's enabled.


Didn't help :(
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby sunrat » 2018-05-14 00:03

I suggest:
- Install latest kernel from backports
- Upgrade nvidia-driver from backports
- Install firmware-misc-nonfree from backports
“ computer users can be divided into 2 categories:
Those who have lost data
...and those who have not lost data YET ”
Remember to BACKUP!
User avatar
sunrat
 
Posts: 2451
Joined: 2006-08-29 09:12
Location: Melbourne, Australia

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby felixm » 2018-05-17 20:04

Today while doing an upgrade (no backport) vlc got upgraded as well. Now everything is completely f*** up!

Code: Select all
[00007f7854c02ca0] main video output error: video output creation failed
[00007f78791c6920] main decoder error: failed to create video output
[h264 @ 0x7f7879279180] get_buffer() failed
[h264 @ 0x7f7879279180] thread_get_buffer() failed
[h264 @ 0x7f7879279180] decode_slice_header error
[h264 @ 0x7f7879279180] no frame!


No videoplayback at all. Just sound. The whole controls an GUI are messed up.
felixm
 
Posts: 10
Joined: 2017-09-04 15:47

Re: Problem with audio (in video?) playback VLC

Postby bw123 » 2018-05-17 20:30

Thanks for the warning, I think I will hold off for a week or so, or at least until I read some stuff. This ver is working fine.

Code: Select all
$ apt policy vlc
vlc:
  Installed: 2.2.7-1~deb9u1
  Candidate: 3.0.2-0+deb9u1
  Version table:
     3.0.2-0+deb9u1 500
        500 http://security.debian.org stretch/updates/main amd64 Packages
 *** 2.2.7-1~deb9u1 500
        500 http://deb.debian.org/debian stretch/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status



Evidently ver 2 is offically kaput
https://www.debian.org/security/2018/dsa-4203
User avatar
bw123
 
Posts: 3392
Joined: 2011-05-09 06:02
Location: TN_USA

Next

Return to Desktop & Multimedia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

fashionable