how to install gnome3 in debian

Everything about X, Gnome, KDE, ... and everything running on it

Re: how to install gnome3 in debian

Postby phenest » 2011-04-08 09:50

Installed on a wheezy system, and it pulled in pulseaudio too. Most keyboard shortcuts have gone, and the touchpad won't respond to taps even though it's enabled.

It's too incomplete yet to be usable. I'll wait until it hits the stable/testing repos.
ASRock H77 Pro4-M i7 3770K - 32GB RAM - Pioneer BDR-209D
User avatar
phenest
 
Posts: 1704
Joined: 2010-03-09 09:38
Location: The Matrix

Re: how to install gnome3 in debian

Postby kumarldh » 2011-04-08 18:18

@phenest I downgraded to Gnome2.3 and I have lost touchpad and battery status indicator, some how fixed audio
-
To err is human, to blame it to a computer is more human.
http://www.kumarchetan.com
User avatar
kumarldh
 
Posts: 21
Joined: 2011-02-15 09:42
Location: Bangalore, KA, IN

Re: how to install gnome3 in debian

Postby phenest » 2011-04-08 19:09

kumarldh wrote:@phenest I downgraded to Gnome2.3 and I have lost touchpad and battery status indicator, some how fixed audio

You really shouldn't be trying to downgrade a major installation like gnome 3. It simply won't work. For something like this, you should backup your root partition before the upgrade, so you can restore it if need be.
ASRock H77 Pro4-M i7 3770K - 32GB RAM - Pioneer BDR-209D
User avatar
phenest
 
Posts: 1704
Joined: 2010-03-09 09:38
Location: The Matrix

Re: how to install gnome3 in debian

Postby kumarldh » 2011-04-08 19:17

@phenest, I crossed the line from bravery to stupidity :(
-
To err is human, to blame it to a computer is more human.
http://www.kumarchetan.com
User avatar
kumarldh
 
Posts: 21
Joined: 2011-02-15 09:42
Location: Bangalore, KA, IN

Re: how to install gnome3 in debian

Postby alr11389 » 2011-04-08 19:52

kumarldh wrote:@phenest I downgraded to Gnome2.3 and I have lost touchpad and battery status indicator, some how fixed audio


About battery status:

# apt-get install gnome-power-manage
alr11389
 
Posts: 8
Joined: 2011-04-07 10:33

Re: how to install gnome3 in debian

Postby phenest » 2011-04-08 20:18

kumarldh wrote:@phenest, I crossed the line from bravery to stupidity :(

Don't worry, lots of us have done it. You've done something risky by using testing/unstable/experimental packages, so a backup is always a good idea first. If it was 1 or 2 packages, you might get away with it, but gnome 3 was quite a lot and changed some major stuff.
ASRock H77 Pro4-M i7 3770K - 32GB RAM - Pioneer BDR-209D
User avatar
phenest
 
Posts: 1704
Joined: 2010-03-09 09:38
Location: The Matrix

Re: how to install gnome3 in debian

Postby ChrisBaines » 2011-04-08 23:51

alr11389 wrote:I installed gnome3 just now and I run this:

# apt-get install -t experimental gnome3-session

This installed me a lot of packages but removes 7. One of these 7 was gnome-session-common I think. The other 6 seems not be important for my problem.

Now, I'm on GNome3 but it is very very ugly.I have activities and more but windows are ugliest and I cant open, for example, system configuration or volume control...

Any suggestions?

Image

Uploaded with ImageShack.us


To fix this install the gnome-themes-standard package from experimental. I think you have run in to this bug: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=617522

Chris
ChrisBaines
 
Posts: 105
Joined: 2010-06-16 22:31
Location: UK

Re: how to install gnome3 in debian

Postby ChrisBaines » 2011-04-08 23:57

malayo wrote:it seems that i'm still having the same problem. Here's my sources.list

Code: Select all
deb http://ftp.us.debian.org/debian testing main
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian testing main

deb http://ftp.us.debian.org/debian unstable main
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian unstable main

deb http://ftp.us.debian.org/debian experimental main
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian experimental main


my preferences

Code: Select all
Package: gnome-shell mutter gir1.2-mutter-2.91 mutter-common evolution iceweasel gir1.2-gtk-3.0 libgail-3-0 libgtk-3-0 gir1.2-atk-1.0 gir1.2 clutter-1.0 gir1.2-freedesktop gir1.2-gdkpixbuf-2.0 gir1.2-glib-2.0 gir1.2-gtk-3.0 gir1.2-json-glib-1.0 gir1.2-mutter-2.91 gir1.2-pango-1.0 gir1.2 telepathyglib-0.12 gir1.2-telepathylogger-0.2 gjs libatk1.0-0 libc6 libcairo-gobject2 libcairo2 libcamel1.2-19 libcamel1.2-19 libcanberra0 libclutter-1.0-0 libcroco3 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 libdrm2 libebook1.2-10 libecal1.2-8 libedataserver1.2-14 libedataserverui1.2-11 libffi5 libfontconfig1 libfreetype6 libgconf2-4 libgdk-pixbuf2.0-0 libgirepository-1.0-1 libgjs0b libgl1-mesa-glx libgl1 libglib2.0-0 libgnome-desktop-3-0 libgnome-menu2 libgstreamer0.10-0 libgtk-3-0 libgtk2.0-0 libical0 libjson-glib-1.0-0 libmozjs4d libmutter0 libnspr4-0d libnss3-1d libpango1.0-0 libpolkit-agent-1-0 libpolkit-gobject-1-0 libpulse-mainloop-glib0 libpulse0 libsoup2.4-1 libsqlite3-0 libstartup-notification0 libtelepathy-glib0 libtelepathy-logger2 libx11-6 libxcomposite1 libxdamage1 libxext6 libxfixes3 libxi6 libxml2 gconf2 libdconf0 gsettings-backend gnome-settings-daemon gnome-control-center gsettings-desktop-schemas gir1.2-gconf-2.0 gir1.2-gkbd-3.0 gir1.2-polkit-1.0 gir1.2-upowerglib-1.0 python pkg-config mesa-utils nautilus
Pin: release a=experimental
Pin-Priority: 900


Can you check that you have run the aptitude update command to make these changes take effect. If this still does not fix it easily, you will either need to manually help aptitude sort out the dependency mess, basically look at what problems it flags up and try to fix them individually one by one, or you could wait for the latest gnome packages to enter Debian.

Chris
ChrisBaines
 
Posts: 105
Joined: 2010-06-16 22:31
Location: UK

Re: how to install gnome3 in debian

Postby bolshevik » 2011-04-09 05:31

I pulled gnome3 from the experimental repos on my Linux Mint Debian Edition install with this command :

apt-get install -t experimental gnome3-session

It's not nearly as polished as the demo from the live cd's and not really worth it until the rough edges are polished a little more. I could not access any sort of configuration menus, the background couldn't be changed from that plain blue horror, the icons were all messed up, etc. Lots of things need to be ironed out before it can be fun to use. I have to say though, I like the way the activities button works. This WILL be a great desktop once it is a little more debugged.
bolshevik
 
Posts: 25
Joined: 2011-04-08 04:08

Re: how to install gnome3 in debian

Postby hellfire[bg] » 2011-04-09 06:32

Have in mind that what we have in experimental is not GNOME 3 but the alpha version and judging by the version numbers it's not even the latest alpha. You can find the status of GNOME 3 in Debian here - http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.0-status.html . So far only 12 out of 117 packages are uptodate.
...to boldly go where no one has gone before...
User avatar
hellfire[bg]
 
Posts: 499
Joined: 2006-06-21 19:15
Location: Sliven, Bulgaria

Re: how to install gnome3 in debian

Postby ChrisBaines » 2011-04-09 09:04

bolshevik wrote:I pulled gnome3 from the experimental repos on my Linux Mint Debian Edition install with this command :

apt-get install -t experimental gnome3-session

It's not nearly as polished as the demo from the live cd's and not really worth it until the rough edges are polished a little more. I could not access any sort of configuration menus, the background couldn't be changed from that plain blue horror, the icons were all messed up, etc. Lots of things need to be ironed out before it can be fun to use. I have to say though, I like the way the activities button works. This WILL be a great desktop once it is a little more debugged.


Try running this command: aptitude install gnome-control-center=1:2.91.93-1 gnome-control-center-data=1:2.91.93-1 gnome-themes-standard=2.91.93-1 . It should update the gnome control center to the latest version available and fix the icons.

Chris
ChrisBaines
 
Posts: 105
Joined: 2010-06-16 22:31
Location: UK

Re: how to install gnome3 in debian

Postby milomak » 2011-04-09 12:59

Anyone find that System Settings and My Account don't open any app when clicked?

I also that there are options to the left of my login name on the top right of the screen. However there are no icons I can see there and I find this out quite by mistake.
Desktop: iMac Late-2015 27" 5K Retina (17,1 - 3.3GHz) - MacOS and Windows 10 (Bootcamp)/ Sid (External SSD)
Laptop: Lenovo ideapad Y700-15ISK [nVidia Optimus] (64-bit) - Sid, Win10, Solus
Kodi Box: AMD Athlon 5150 APU w/Radeon HD 8400 - Sid
milomak
 
Posts: 2053
Joined: 2009-06-09 22:20

Re: how to install gnome3 in debian

Postby HowHigH » 2011-04-09 13:34

milomak wrote:Anyone find that System Settings and My Account don't open any app when clicked?

I also that there are options to the left of my login name on the top right of the screen. However there are no icons I can see there and I find this out quite by mistake.


I have the same problem. Better to wait for a experimental version.
HowHigH
 
Posts: 1
Joined: 2011-04-09 13:32

Re: how to install gnome3 in debian

Postby kumarldh » 2011-04-09 15:49

alr11389 wrote:
kumarldh wrote:@phenest I downgraded to Gnome2.3 and I have lost touchpad and battery status indicator, some how fixed audio


About battery status:

# apt-get install gnome-power-manage




I already have gnome-power-manager but it doesn't show me battery status. When I run aspi I get following message
Code: Select all
No support for device type: power_supply
-
To err is human, to blame it to a computer is more human.
http://www.kumarchetan.com
User avatar
kumarldh
 
Posts: 21
Joined: 2011-02-15 09:42
Location: Bangalore, KA, IN

Re: how to install gnome3 in debian

Postby milomak » 2011-04-09 16:54

HowHigH wrote:
milomak wrote:Anyone find that System Settings and My Account don't open any app when clicked?

I also that there are options to the left of my login name on the top right of the screen. However there are no icons I can see there and I find this out quite by mistake.


I have the same problem. Better to wait for a experimental version.


i wonder if it is worthwhile turning this into a general gnome3 experimental thread
Desktop: iMac Late-2015 27" 5K Retina (17,1 - 3.3GHz) - MacOS and Windows 10 (Bootcamp)/ Sid (External SSD)
Laptop: Lenovo ideapad Y700-15ISK [nVidia Optimus] (64-bit) - Sid, Win10, Solus
Kodi Box: AMD Athlon 5150 APU w/Radeon HD 8400 - Sid
milomak
 
Posts: 2053
Joined: 2009-06-09 22:20

PreviousNext

Return to Desktop & Multimedia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

fashionable