Xorg configure file

Everything about X, Gnome, KDE, ... and everything running on it

Xorg configure file

Postby jeff3553 » 2012-09-17 13:14

I am following

http://wiki.debian.org/Xorg
The part that says: What if I do not have an xorg config file?
What I have done:
Logged out of all accounts.
Pressed ctrl-alt-f1 to enter console mode.
Logged in as user
su
enter root password
Then enter this:
Code: Select all
/etc/init.d/gdm stop
/etc/init.d/gdm3 stop
/etc/init.d/kdm stop
/etc/init.d/xdm stop
cd /etc/X11/
Xorg -configure

However after the last line it gives me an error :evil:
What can I do besides follow the guide exactly
I think this is the correct log file
Code: Select all
X.Org X Server 1.7.7
Release Date: 2010-05-04
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.0.0-1-amd64 x86_64 Debian
Current Operating System: Linux windows96 2.6.32-5-amd64 #1 SMP Sun May 6 04:00:17 UTC 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=/dev/mapper/windows96-root ro quiet
Build Date: 29 October 2011  06:58:14PM
xorg-server 2:1.7.7-14 (Julien Cristau <jcristau@debian.org>)
Current version of pixman: 0.16.4
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Sep 18 08:36:08 2012
(II) Loader magic: 0x7c8a40
(II) Module ABI versions:
   X.Org ANSI C Emulation: 0.4
   X.Org Video Driver: 6.0
   X.Org XInput driver : 7.0
   X.Org Server Extension : 2.0
(--) using VT number 8

(--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:679a:174b:e207 ATI Technologies Inc rev 0, Mem @ 0xe0000000/268435456, 0xf7e00000/262144, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
List of video drivers:
   mga
   apm
   cirrus
   vmwlegacy
   trident
   sis
   tdfx
   siliconmotion
   ark
   sisusb
   savage
   s3
   i128
   neomagic
   intel
   tseng
   radeon
   vmware
   openchrome
   rendition
   ati
   s3virge
   nouveau
   voodoo
   r128
   nv
   mach64
   chips
   fbdev
   vesa
(II) LoadModule: "mga"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/mga_drv.so
(II) Module mga: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.4.11
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "apm"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/apm_drv.so
(II) Module apm: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.2.2
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "cirrus"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_drv.so
(II) Module cirrus: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.3.2
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "vmwlegacy"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmwlegacy_drv.so
(II) Module vmwlegacy: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 11.0.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "trident"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/trident_drv.so
(II) Module trident: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.3.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "sis"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/sis_drv.so
(II) Module sis: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 0.10.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "tdfx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/tdfx_drv.so
(II) Module tdfx: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.4.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "siliconmotion"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/siliconmotion_drv.so
(II) Module siliconmotion: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.7.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "ark"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/ark_drv.so
(II) Module ark: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 0.7.2
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "sisusb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/sisusb_drv.so
(II) Module sisusb: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 0.9.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "savage"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/savage_drv.so
(II) Module savage: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 2.3.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "s3"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/s3_drv.so
(II) Module s3: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 0.6.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "i128"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/i128_drv.so
(II) Module i128: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.3.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "neomagic"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/neomagic_drv.so
(II) Module neomagic: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.2.4
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "intel"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
(II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 2.13.0
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "tseng"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/tseng_drv.so
(II) Module tseng: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "radeon"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
(II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 6.13.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "vmware"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vmware_drv.so
(II) Module vmware: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 11.0.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(--) vmware: X configured to use vmwgfx X driver assume who ever did that knows what they are doing
(--) vmware: Please ignore above "[drm] failed to load kernel  module "vmwgfx""
(II) vmware: Using vmwlegacy driver everything is fine.
(II) LoadModule: "openchrome"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/openchrome_drv.so
(II) Module openchrome: vendor="http://openchrome.org/"
   compiled for 1.7.7, module version = 0.2.904
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "rendition"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/rendition_drv.so
(II) Module rendition: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 4.2.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "ati"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
(II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 6.13.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "s3virge"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/s3virge_drv.so
(II) Module s3virge: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.10.4
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "nouveau"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
(II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 0.0.15
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "voodoo"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/voodoo_drv.so
(II) Module voodoo: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 1.1.0
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "r128"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/r128_drv.so
(II) Module r128: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 6.8.1
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "nv"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nv_drv.so
(II) Module nv: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 2.1.17
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "mach64"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/mach64_drv.so
(II) Module mach64: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 6.8.2
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "chips"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/chips_drv.so
(II) Module chips: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.2.3
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "fbdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
(II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.6.901, module version = 0.4.2
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) LoadModule: "vesa"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 2.3.0
   Module class: X.Org Video Driver
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(WW) Falling back to old probe method for apm
(WW) Falling back to old probe method for cirrus
(II) Loading sub module "cirrus_laguna"
(II) LoadModule: "cirrus_laguna"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_laguna.so
(II) Module cirrus_laguna: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(II) Loading sub module "cirrus_alpine"
(II) LoadModule: "cirrus_alpine"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/cirrus_alpine.so
(II) Module cirrus_alpine: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(WW) Falling back to old probe method for trident
(WW) Falling back to old probe method for sis
(WW) Falling back to old probe method for siliconmotion
(WW) Falling back to old probe method for ark
(WW) Falling back to old probe method for sisusb
(WW) Falling back to old probe method for s3
(WW) Falling back to old probe method for i128
(WW) Falling back to old probe method for neomagic
(WW) Falling back to old probe method for tseng
(WW) Falling back to old probe method for s3virge
(WW) Falling back to old probe method for voodoo
(II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
(++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(==) ServerLayout "X.org Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
   Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
   Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/X11/misc,
   /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
   /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
   /usr/share/fonts/X11/Type1,
   /usr/share/fonts/X11/100dpi,
   /usr/share/fonts/X11/75dpi,
   /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
   built-ins,
   /usr/share/fonts/X11/misc,
   /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
   /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
   /usr/share/fonts/X11/Type1,
   /usr/share/fonts/X11/100dpi,
   /usr/share/fonts/X11/75dpi,
   /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
   built-ins
(**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Mouse0
(WW) Disabling Keyboard0
(II) Loading sub module "fbdevhw"
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 1.7.7, module version = 0.0.2
   ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
(EE) open /dev/fb0: No such file or directory
(WW) Falling back to old probe method for fbdev

Backtrace:
0: Xorg (xorg_backtrace+0x28) [0x4667b8]
1: Xorg (0x400000+0x67d49) [0x467d49]
2: /lib/libpthread.so.0 (0x7fa7435c4000+0xeff0) [0x7fa7435d2ff0]
Segmentation fault at address (nil)

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting


Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

What is this madness
jeff3553
 
Posts: 17
Joined: 2012-08-15 15:17

Re: Xorg configure file

Postby fsmithred » 2012-09-17 13:37

Instead of 'xorg -configure' try 'Xorg -configure'.
fsmithred
 
Posts: 1688
Joined: 2008-01-02 14:52

Re: Xorg configure file

Postby jeff3553 » 2012-09-17 13:50

That's what I am doing. I did notice the capital:shock:

I want to install compiz
This is what I have done:
Code: Select all
aptitude install compiz compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-main compiz-gnome compiz-gtk
Restart your X.org server and login into GNOME.
How to restart that? I have no idea and there is no explanation so I have tried restarting the computer.
Code: Select all
root@windows96:/home/lol# compiz --replace
compiz (core) - Warn: SmcOpenConnection failed: None of the authentication protocols specified are supported
compiz (core) - Warn: SmcOpenConnection failed: None of the authentication protocols specified are supported
compiz (core) - Fatal: Software rendering detected.
compiz (core) - Error: Failed to manage screen: 0
compiz (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0

Launching fallback window manager

How can I figure this out what am I doing wrong? When I have used ubuntu before compiz just worked automatically. Now i can't run it following these guides as best I can.
jeff3553
 
Posts: 17
Joined: 2012-08-15 15:17

Re: Xorg configure file

Postby el chapulín » 2012-09-17 14:33

Post the output:

Code: Select all
$ lspci | grep -i vga
el chapulín
 
Posts: 78
Joined: 2012-09-07 08:34

Re: Xorg configure file

Postby jeff3553 » 2012-09-17 14:41

Code: Select all
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 679a


Opengl doesn't seem to be working either. Guess that's related to all of this
jeff3553
 
Posts: 17
Joined: 2012-08-15 15:17

Re: Xorg configure file

Postby el chapulín » 2012-09-17 14:59

According to search engines that is an AMD 7900 series GPU? If you can confirm that - here is the summary:

The ati/radeon drivers in Debian squeeze's 2.6.32 kernel do not support it.

Debian Squeeze's fglrx proprietary driver version does not support it.

The backports kernel and ati/radeon xorg driver may support it.

The backports fglrx may support it.

fglrx/catalyst 12.x from AMD's website may support it on xserver 1.7 - not sure.

You could install/upgrade to wheezy, but based on your being an absolute beginner, I'd advise against it.

The best course of action seems to be found here:
jeff3553 wrote:When I have used ubuntu before compiz just worked automatically.
el chapulín
 
Posts: 78
Joined: 2012-09-07 08:34

Re: Xorg configure file

Postby jeff3553 » 2012-09-17 15:24

Yes, it is amd 7900 series.

I'd not say I'm an absolute beginner. I have switched between ubuntu and windows for a few years. Yet not learning much during ubuntu usage because after the install is setup and everything is working I rarely have need to enter the terminal, which is how I like it. That's what I'm trying to do here. Install everything I need and then just use the pc.
I don't know how different it is to upgrade squeeze to wheezy, I have upgraded ubuntu installs before. So it will work on wheezy?

When I say it worked on ubuntu in the past that was with an older nvidia graphics card and also with intel intergrated (on my i3 laptop).
I don't know if the 7900 will work or not.

This could work? http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... ng=English

I came across this wiki but it seems messy http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian
jeff3553
 
Posts: 17
Joined: 2012-08-15 15:17

Re: Xorg configure file

Postby el chapulín » 2012-09-17 15:59

jeff3553 wrote:Yes, it is amd 7900 series.

Next time maybe mention that in your original post?

jeff3553 wrote:I'd not say I'm an absolute beginner. I have switched between ubuntu and windows for a few years. Yet not learning much during ubuntu usage because after the install is setup and everything is working I rarely have need to enter the terminal, which is how I like it. That's what I'm trying to do here. Install everything I need and then just use the pc.
I don't know how different it is to upgrade squeeze to wheezy, I have upgraded ubuntu installs before. So it will work on wheezy?

Upgrading Debian is more reliable than upgrading buntu but requires use of the command line.

jeff3553 wrote:This could work? http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... ng=English

I came across this wiki but it seems messy http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian

Download the driver, follow the wiki and see how it goes...
el chapulín
 
Posts: 78
Joined: 2012-09-07 08:34


Return to Desktop & Multimedia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

fashionable