Debian don't load, sda problem

Getting your soundcard to work, using Debian on non-i386 hardware, etc

Debian don't load, sda problem

Postby Flaures » 2017-02-15 11:02

Hi everyone , i don't know if this post goes in here so forgive me, im a windows user passing to debian cause i have an old laptop where debian goes fluently, so after downloading the small iso and installing, the sistem don't load and goes into initramfs (recovery mode i think), there are some errors that are related to dev sda and some logical block, anyway i forgot to install gnome so i format and installed again, now first reboot everything were ok, gnome load properly internet work, downloaded few packages , sistem seems fine, second reboot i get same problems or something similar, everything should be related to the hard disk that is not in.very good shape, i had to format lot of times back on windows cause similar problem, i try so write some error that appear:

loading, please wait
ata1 : softreset failed (device not ready)
ata1.00: exeption Emask 0x0 SAct 0x30 SErr 0x0 action 0x0
ata1.00:irq_stat 0x40000000
ata1.00: FAILED COMAND: READ FPDMA QUEUED
ata1.00: cmd 60 /08:a0:7d:70:1c:00:00/40 Emask 0x409(media error) <F>

ata1.00: status+{ DRDY ERR }
ata1.00: error {UNC}
end request+ I/O error, dev sda, sector 471623665
buffer I/O error on device sda1, logical block 58952702
Then repeat this for 4 times i think and then
Gave up waiting for root device. Common problems:
-boot args (cat/proc/cmdline)
-check rootdelay= .. question..
-check root= ..question..
-Missing modules (cat/proc/modules ; ls /dev)
ALERT! /dev/disk/by-uuid/b3056fc6-901f-42e1-aed2-518473e6c1a8 does not exist.
Dropping to a shell!
modorbe: module ehci-orion not found in modules.dep

Can someone help me?
Thanks (im very stupid on linux so explain how to do everything pls)
Flaures
 
Posts: 4
Joined: 2017-02-15 10:12

Re: Debian don't load, sda problem

Postby dilberts_left_nut » 2017-02-15 11:17

Get a new disk.
AdrianTM wrote:There's no hacker in my grandma...
User avatar
dilberts_left_nut
 
Posts: 4625
Joined: 2009-10-05 07:54
Location: enzed

Re: Debian don't load, sda problem

Postby Flaures » 2017-02-15 11:43

I don't think the disk is the problem, a few months ago i tryed to install ubuntu on the same computer and had the same problem.
Flaures
 
Posts: 4
Joined: 2017-02-15 10:12

Re: Debian don't load, sda problem

Postby Segfault » 2017-02-15 12:29

Flaures wrote:I don't think the disk is the problem, a few months ago i tryed to install ubuntu on the same computer and had the same problem.

What logic is that? This proves only your disk is not getting better. They never do.
Segfault
 
Posts: 416
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Debian don't load, sda problem

Postby Flaures » 2017-02-15 12:38

Sorry i did not mean disk, but hard disk, anyway now i understand that maybe the guy meant hard disk too.
Is it possible that windows work and linux no? Omg
Flaures
 
Posts: 4
Joined: 2017-02-15 10:12

Re: Debian don't load, sda problem

Postby Segfault » 2017-02-15 12:50

Code: Select all
smartctl --all /dev/sda | grep -e "Reallocated_Sector_Ct" -e "Current_Pending_Sector" -e "Offline_Uncorrectable" -e "UDMA_CRC_Error_Count" -e "Hardware_ECC_Recovered"

This will tell how bad it is.
Segfault
 
Posts: 416
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Debian don't load, sda problem

Postby Flaures » 2017-02-15 13:50

Sorry, after i write smartctl --all /dev/sda | grep -e appear a list, what shoul i do then?
Flaures
 
Posts: 4
Joined: 2017-02-15 10:12


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable