[SOLVED]Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Getting your soundcard to work, using Debian on non-i386 hardware, etc

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-07 18:58

Segfault wrote:Well, sounds like the newer kernel can't handle your Intel graphics for some odd reason. My NUC, the Kodi box, is years old, it had most of time updated kernels and they all worked. I roll my own kernels, so it has always been customized for this hardware.

If this is a kernel issue,is there some way to fix it?
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Segfault » 2017-03-07 19:04

Despite turning black it may actually boot - and produce a helpful dmesg. So have a look at it. Pay attention to lines containing drm and/or vga.
Segfault
 
Posts: 416
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby stevepusser » 2017-03-07 19:11

This Linux Mint thread seems to show that changing the settings for UEFI vs Legacy Boot cured the black screen problem, but there's two contradictory answers. The nonfree intel-microcode package could be worth adding, too. https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=215965
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: AzPainter 2.0.6, Pale Moon 27.4.1, Liquorix kernel 4.11-9, mpv 0.26.0, Kodi 17.3, 0ad 0.0.22, Mesa 13.0.6
User avatar
stevepusser
 
Posts: 8516
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Segfault » 2017-03-07 19:26

Yup, there is EFI framebuffer, if it cannot handle the [possibly buggy] UEFI firmware you get black screen, booting in CSM mode will work around it.
Segfault
 
Posts: 416
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-08 11:59

stevepusser wrote:This Linux Mint thread seems to show that changing the settings for UEFI vs Legacy Boot cured the black screen problem, but there's two contradictory answers. The nonfree intel-microcode package could be worth adding, too. https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=215965


Hmmm...The guy with my exact problem seems to have fixed it in UEFI by just installing the latest Linux Mint.Or maybe my reading comprehension might be bad :P(Sorry,not I am an ESLer)

Is there some special package thats included with latest mint so as to work with latest UEFI drivers?
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-08 12:02

Segfault wrote:Yup, there is EFI framebuffer, if it cannot handle the [possibly buggy] UEFI firmware you get black screen, booting in CSM mode will work around it.



Will there be a fix for this issuein the future?Is there some possible package I have to install to fix this?
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Segfault » 2017-03-08 13:19

It is simple in Linux, you look at logs and you fix it. EFI framebuffer driver is part of kernel. We do not know what is wrong with your setup, you haven't told us. Lots of guessing has be done, I really don't know what else to tell you. Use Ubuntu because your hardware is certified by Ubuntu?
Segfault
 
Posts: 416
Joined: 2005-09-24 12:24

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-08 18:10

Segfault wrote:It is simple in Linux, you look at logs and you fix it. EFI framebuffer driver is part of kernel. We do not know what is wrong with your setup, you haven't told us. Lots of guessing has be done, I really don't know what else to tell you. Use Ubuntu because your hardware is certified by Ubuntu?


Sorry.Dmesg output was too long to post here.I hope file upload links are accepted here.

https://ufile.io/6ef711
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-09 14:06

Segfault wrote:Well, sounds like the newer kernel can't handle your Intel graphics for some odd reason. My NUC, the Kodi box, is years old, it had most of time updated kernels and they all worked. I roll my own kernels, so it has always been customized for this hardware.



Some how I got my device to boot by enabling nomodeset in kernel parameters,but my graphics is still corrupted according to inxi -G output

Code: Select all
Graphics:  Card: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.19.1 drivers: fbdev (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 1366x768@76.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.9, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 13.0.5

trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Dai_trying » 2017-03-09 20:36

have you installed the "xserver-xorg-video-intel" package from backports?
Dai_trying
 
Posts: 297
Joined: 2016-01-07 12:25

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-10 19:26

Dai_trying wrote:have you installed the "xserver-xorg-video-intel" package from backports?


Yes.I use the testinng distro now.
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Dai_trying » 2017-03-10 22:18

I gotta say I'm a little baffled by this... would it be possible to post the full output of inxi -F it might be helpful to know system details.
Dai_trying
 
Posts: 297
Joined: 2016-01-07 12:25

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-11 03:46

Dai_trying wrote:I gotta say I'm a little baffled by this... would it be possible to post the full output of inxi -F it might be helpful to know system details.



Code: Select all
System:    Host: gnudev Kernel: 4.9.0-2-amd64 x86_64 (64 bit)
           Desktop: MATE 1.16.1  Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)
Machine:   Device: portable System: Dell product: Inspiron 15-3552 v: 4.0.9
           Mobo: Dell model: 0T14MC v: A00
           UEFI: Dell v: 4.0.9 date: 06/02/2016
Battery    BAT0: charge: 25.1 Wh 92.0% condition: 27.3/28.0 Wh (98%)
CPU:       Quad core Intel Pentium N3700 (-MCP-) cache: 1024 KB
           clock speeds: max: 2400 MHz 1: 754 MHz 2: 1417 MHz 3: 819 MHz
           4: 574 MHz
Graphics:  Card: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.19.1 drivers: fbdev (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 1366x768@76.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.9, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 13.0.5
Audio:     Card Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.9.0-2-amd64
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
           driver: ath9k
           IF: wlan0 state: up mac: 94:53:30:8a:27:af
           Card-2: Atheros
           IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (7.6% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MQ01ABF0 size: 500.1GB
Partition: ID-1: / size: 454G used: 32G (8%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 4.20GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
Sensors:   System Temperatures: cpu: 45.0C mobo: 31.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A fan-1: 0
Info:      Processes: 154 Uptime: 9 min Memory: 575.8/3867.6MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.5

trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby Dai_trying » 2017-03-11 08:54

The only thing I can see of noticeable difference is the bios (UEFI) firmware looks to be old, you could update that to 4.0.13 it might help... Other than that I can see no reason for it not to be working like my system.
Dai_trying
 
Posts: 297
Joined: 2016-01-07 12:25

Re: Poor graphics/performance in Dell Inspirion 15 3552

Postby trailtron » 2017-03-11 13:59

Dai_trying wrote:The only thing I can see of noticeable difference is the bios (UEFI) firmware looks to be old, you could update that to 4.0.13 it might help... Other than that I can see no reason for it not to be working like my system.


I did and it still have'nt fixed the problem.
May be I should stick to legacy?

Code: Select all
System:    Host: gnudev Kernel: 4.9.0-2-amd64 x86_64 (64 bit)
           Desktop: MATE 1.16.1  Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)
Machine:   Device: portable System: Dell product: Inspiron 15-3552 v: 4.0.13
           Mobo: Dell model: 0T14MC v: A00
           UEFI: Dell v: 4.0.13 date: 12/22/2016
Battery    BAT0: charge: 11.1 Wh 40.4% condition: 27.3/28.0 Wh (98%)
CPU:       Quad core Intel Pentium N3700 (-MCP-) cache: 1024 KB
           clock speeds: max: 2400 MHz 1: 1430 MHz 2: 1280 MHz 3: 865 MHz
           4: 517 MHz
Graphics:  Card: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.19.1 drivers: fbdev (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 1366x768@76.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.9, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 13.0.5
Audio:     Card Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.9.0-2-amd64
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
           driver: ath9k
           IF: wlan0 state: down mac: da:47:d4:75:e1:a5
           Card-2: Atheros
           IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 515.5GB (7.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MQ01ABF0 size: 500.1GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: Ultra size: 15.4GB
Partition: ID-1: / size: 454G used: 32G (8%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 4.20GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
Sensors:   System Temperatures: cpu: 52.0C mobo: 50.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A fan-1: 0
Info:      Processes: 162 Uptime: 4 min Memory: 462.7/3867.6MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.5
trailtron
 
Posts: 28
Joined: 2017-03-03 06:36

PreviousNext

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

fashionable