Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Getting your soundcard to work, using Debian on non-i386 hardware, etc

Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-25 18:43

Hello.
My first question ever.
I MUST use an old computer HP VECTRA 420 MT. In these times of corona one PC for each in the family :(
I installed DEBIAN 9.
I have only one problem with the video adapter RADEON 9200 PRO.
I can use only a frequency of 60 hz. I think it can do better.
At boot I read this message:
firmware: failed to load radeon/R200_cp.bin (-2)
[ 11.419581] radeon 0000:01:00.0: Direct firmware load for radeon/R200_cp.bin failed with error -2
Can you help me?
Thank you
B69
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11


Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-26 12:50

Hello.
Thank you.
Now I haven't anymore error on boot (see below output of dmesg and lspci), but my display is always 1024x768 at 60 hz (and I can't modify it).
Resolution is ok (I have an old SONY Multiscan 200sf), but refresh is low.
I read a lot of posts about kernel configuration, grub configuration and xconf configuration (I haven't it) :cry:
What I did:
insert "radeon.dpm=1" in grub file
try to edit xorg.conf, but I haven't it!?!?! So in recovery mode I wrote "Xorg -configure". I had some error (/var/log/Xorg.0.log)
Anything to suggest?
Thank you very much.
B69

dmesg |grep radeon
[ 0.000000] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-12-686-pae root=UUID=32abbcfb-6d96-4f25-a68d-25199886cc27 ro quiet splash radeon.dpm=1
[ 11.362403] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
[ 11.395385] radeon 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
[ 11.395416] radeon 0000:01:00.0: GTT: 64M 0xE0000000 - 0xE3FFFFFF
[ 11.395430] radeon 0000:01:00.0: VRAM: 128M 0x00000000D0000000 - 0x00000000D7FFFFFF (128M used)
[ 11.448371] [drm] radeon: 128M of VRAM memory ready
[ 11.448376] [drm] radeon: 64M of GTT memory ready.
[ 11.450565] radeon 0000:01:00.0: WB disabled
[ 11.450582] radeon 0000:01:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x00000000e0000000 and cpu addr 0xf822b000
[ 11.450658] [drm] radeon: irq initialized.
[ 11.508304] radeon 0000:01:00.0: firmware: direct-loading firmware radeon/R200_cp.bin
[ 11.508766] [drm] radeon: ring at 0x00000000E0001000
[ 11.763686] fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
[ 11.887507] radeon 0000:01:00.0: fb0: radeondrmfb frame buffer device
[ 11.897321] [drm] Initialized radeon 2.49.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0

Lspci -k
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV280 [Radeon 9200 PRO] (rev 01)
Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology RV280 [Radeon 9200 PRO]
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeonfb, radeon
01:00.1 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01)
Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary)
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-26 13:08

Hello.
I read to unistall "xserver-xorg-video-nouveau" from Synaptic.
It seems for nvidia.
What do you think?
Thank you.
SV
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby Head_on_a_Stick » 2020-04-26 13:41

basic69 wrote:Resolution is ok (I have an old SONY Multiscan 200sf), but refresh is low.

What is the expected refresh rate for that monitor? Did you use the 'xrandr' command to check the available modes?

You can generate a custom modeline if the monitor isn't providing the one you want: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xr ... esolutions

basic69 wrote:in recovery mode I wrote "Xorg -configure"

Don't use that, it's obsolete.

basic69 wrote:I read to unistall "xserver-xorg-video-nouveau" from Synaptic

That won't help, it's not being used for your system.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12650
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-26 20:51

Hello everyone.
I expected 85-90 Hz as in my old winXP.
AND IN FACT WITH YOURS HELP NOW EVEN IN DEBIAN I HAVE IT.
I followed your link at archilinux...
The only change I did it is the resolution/freq (I choosed 1024x768 at 85 Hz) and the name of the adapter (for my system is VGA-0 and not VGA-1).
I write every command to help others newbie like me.
THANK YOU GUYS EVEN FROM MY EYES.
B69
root@debian-mans:/home/xxxx# xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 4096 x 4096
VGA-0 connected primary 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1024x768 60.00*
800x600 60.32 56.25
848x480 60.00
640x480 59.94
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
root@debian-mans:/home/xxxx# cvt 1024 768 85
# 1024x768 84.89 Hz (CVT 0.79M3) hsync: 68.68 kHz; pclk: 94.50 MHz
Modeline "1024x768_85.00" 94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync +vsync
root@debian-mans:/home/xxxx# xrandr --newmode "1024x768_85.00" 94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync +vsync
root@debian-mans:/home/xxxx# xrandr --addmode VGA-0 1024x768_85.00
root@debian-mans:/home/xxxx# xrandr --output VGA-0 --mode 1024x768_85.00
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-27 15:19

Hello HoaS!
One thing more. Please"
After reboot I had to retype all.
Have I to edit which config file?
I cant find the directory said in xrandr guide!
"/etc/X11/xorg.conf.d/" and its file "/etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf"
Thank you.
B69
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby Head_on_a_Stick » 2020-04-27 15:55

basic69 wrote:After reboot I had to retype all.

Ah yes, I've been expecting you Mr. Bond :mrgreen:

basic69 wrote:Have I to edit which config file?
I cant find the directory said in xrandr guide!
"/etc/X11/xorg.conf.d/" and its file "/etc/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf"

On this one occasion you are allowed to create the directory and file yourself, I promise I won't tell anybody...

If you have problems with the X.Org configuration file then it is possible to add the xrandr commands to ~/.xsessionrc instead, that file will be read whenever you start an X session. And no, that doesn't exist either. Yet.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12650
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: Radeon 9200 pro DEBIAN 9 fails to load firmware

Postby basic69 » 2020-04-27 20:36

Hello HoaS.
It works !!!!!
After created new directory/configuration I rebooted.
Then I went on Screen panel and I found and choosed my preferred resolution/freq.
I rebooted again and finally my configuration was permanetely added.
Thank you a lot.
Below my new "10-monitor.conf"
Regards

Section "Monitor"
Identifier "VGA0"
Modeline "1024x768_85.00" 94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync +vsync
Option "PreferredMode" "1024x768_85.00"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Monitor "VGA0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1024x768_85.00"
EndSubSection
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "radeon"
EndSection
basic69
 
Posts: 6
Joined: 2020-04-25 17:11


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests

fashionable