T495 No sound/slow video

Getting your soundcard to work, using Debian on non-i386 hardware, etc

T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 03:00

This is driving me mad. I basically have my full installation set up, but at some point video started playing slow with no audio. Since I wasn't testing video throughout the installation process, I don't know what did it.

I suspect deeply that it has something to do with the sound or audio drivers/hardware, which is why I put this under hardware. I haven't had this problem with any other computer. Sorry if I put it in the wrong place.

maybe somebody knows why this could be happening? it seems to be the case whether or not the T495 is docked.

Code: Select all
lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Root Complex
00:00.2 IOMMU: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 IOMMU
00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-1fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:01.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:01.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:01.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:01.6 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:01.7 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 PCIe GPP Bridge [6:0]
00:08.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 00h-1fh) PCIe Dummy Host Bridge
00:08.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Internal PCIe GPP Bridge 0 to Bus A
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SMBus Controller (rev 61)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH LPC Bridge (rev 51)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 5
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 6
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2 Device 24: Function 7
01:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless-AC 9260 (rev 29)
02:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM981/PM981/PM983
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0e)
03:00.1 Serial controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 816a (rev 0e)
03:00.2 Serial controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 816b (rev 0e)
03:00.3 IPMI Interface: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 816c (rev 0e)
03:00.4 USB controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 816d (rev 0e)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 10)
05:00.0 SD Host controller: Genesys Logic, Inc GL9750 SD Host Controller (rev 01)
06:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev d1)
06:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio Controller
06:00.2 Encryption controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 10h-1fh) Platform Security Processor
06:00.3 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven USB 3.1
06:00.4 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven USB 3.1
06:00.5 Multimedia controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
06:00.6 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h (Models 10h-1fh) HD Audio Controller


gosh I really hope we can get this working. please let me know what you'd like me to post!
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby stevepusser » 2020-07-09 04:43

Have you installed the non-free firmware? Please copypaste the output of:

Code: Select all
apt policy firmware-nonfree firmware-amd-graphics
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: LibreOffice 7.0.0, QMPlay2 20.07.04, Pale Moon 28.12.0, KeepassXC 2.6.0, Arqiver 0.6.0+git, Foliate 2.4.2
User avatar
stevepusser
 
Posts: 11891
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 11:29

stevepusser wrote:Have you installed the non-free firmware? Please copypaste the output of:

Code: Select all
apt policy firmware-nonfree firmware-amd-graphics


I had it installed and then uninstalled it last night, to see if that would help. did not. BTW I'm running bullseye, as buster wasn't working.

Code: Select all
$ apt policy firmware-nonfree firmware-amd-graphics
firmware-amd-graphics:
  Installed: (none)
  Candidate: 20190717-2
  Version table:
     20190717-2 500
        500 http://deb.debian.org/debian bullseye/non-free amd64 Packages


Code: Select all
uname -a
Linux debian 5.7.0-1-amd64 #1 SMP Debian 5.7.6-1 (2020-06-24) x86_64 GNU/Linux
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 11:35

stevepusser wrote:Have you installed the non-free firmware? Please copypaste the output of:

Code: Select all
apt policy firmware-nonfree firmware-amd-graphics


And I just reinstalled it and rebooted and still slow video with no sound. :/
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 11:41

and installed "firmware-linux-nonfree" (and rebooted) which also didn't fix it.
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 11:49

DISCOVERY!
I turn audio off in mpv and the video plays at regular speed! this is def an audio issue...
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 11:55

any ideas?

Code: Select all
$ inxi -SMA
System:    Host: debian Kernel: 5.7.0-1-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: N/A Distro: Debian GNU/Linux bullseye/sid
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 20NKS15S00 v: ThinkPad T495 serial: <superuser/root required>
           Mobo: LENOVO model: 20NKS15S00 serial: <superuser/root required> UEFI: LENOVO v: R12ET49W(1.19 ) date: 01/06/2020
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor driver: N/A
           Device-3: Advanced Micro Devices [AMD] Family 17h HD Audio driver: snd_hda_intel
           Device-4: Lenovo USB2.0 Hub type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
           Sound Server: ALSA v: k5.7.0-1-amd64
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 12:35

might this be an issue?

Code: Select all
apt policy alsa-base
alsa-base:
  Installed: (none)
  Candidate: (none)
  Version table:


here are my sources:

Code: Select all
#

# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 10.4.0 _Buster_ - Official amd64 NETINST 20200509-10:25]/ bullseye main

#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 10.4.0 _Buster_ - Official amd64 NETINST 20200509-10:25]/ bullseye main

deb http://deb.debian.org/debian/ bullseye main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ bullseye main non-free contrib

# deb http://security.debian.org/debian-security bullseye/updates main contrib non-free
# deb-src http://security.debian.org/debian-security bullseye/updates main contrib non-free

# bullseye-updates, previously known as 'volatile'
# deb http://deb.debian.org/debian/ bullseye-updates main contrib non-free
# deb-src http://deb.debian.org/debian/ bullseye-updates main contrib non-free

# This system was installed using small removable media
# (e.g. netinst, live or single CD). The matching "deb cdrom"
# entries were disabled at the end of the installation process.
# For information about how to configure apt package sources,
# see the sources.list(5) manual.
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby Head_on_a_Stick » 2020-07-09 19:09

Testing is a development branch so it breaks sometimes. There is a mandatory transition delay from sid so if it is broken then it can stay broken for a while.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12317
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 21:06

Head_on_a_Stick wrote:Testing is a development branch so it breaks sometimes. There is a mandatory transition delay from sid so if it is broken then it can stay broken for a while.


I appreciate that. I'm really hoping that I can fix this with some settings adjustments. The interesting thing is that the audio/video seemed to work right when the installation completed, and then not again after that. relatedly, the NixOS that I had installed before this gave me a similar experience, with the audio/video working on the live linux before install, and then not working after install. I'm going crazy now for over a week just needing a working computer.
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 21:10

EUREKA MOMENT. I took the computer off the ultra dock and rebooted and video played at normal speed with sound!! so now to figure out how to disable whatever the ultra dock is doing to the sound.
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-09 21:43

uuunngghh this dock is maddening. so I can take the comp off the dock while it is running, and then video just starts playing normally! even if the video was playing badly before I remove the computer from the dock. Then I can put the comp back on the dock and... everything gets unpredictable. sometimes video continues playing normally, but then HDMI doesn't connect video. but the usb also doesn't work. Which is now making me think that the HDMI on the dock is part of the problem... so how do I disable that?
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby Head_on_a_Stick » 2020-07-10 22:18

Try the stable release with the backported amdgpu firmware & CPU µcode (and possibly the newer kernel also, the jury's out on whether the 3000-series Ryzens need that) to eliminate a problem with the shifting sands of the development branches.
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12317
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-11 00:46

Head_on_a_Stick wrote:Try the stable release with the backported amdgpu firmware & CPU µcode (and possibly the newer kernel also, the jury's out on whether the 3000-series Ryzens need that) to eliminate a problem with the shifting sands of the development branches.


yes please!

...how do I do that?

p.s. I love your signature.
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Re: T495 No sound/slow video

Postby dotrosedotnet » 2020-07-11 01:34

dotrosedotnet wrote:
Head_on_a_Stick wrote:Try the stable release with the backported amdgpu firmware & CPU µcode (and possibly the newer kernel also, the jury's out on whether the 3000-series Ryzens need that) to eliminate a problem with the shifting sands of the development branches.


yes please!

...how do I do that?

p.s. I love your signature.


is this the moment where I realize that I complimented you on the signature that answers the question that I asked right before complimenting your signature?
Black Lives Matter.

None of us are free if one of us is chained.
dotrosedotnet
 
Posts: 14
Joined: 2020-03-20 21:12

Next

Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

fashionable