[solved] usb speaker not working on squeeze 6.01

Getting your soundcard to work, using Debian on non-i386 hardware, etc

[solved] usb speaker not working on squeeze 6.01

Postby wuming » 2011-06-20 10:07

Hi I am new to Debian,
My audio is working, but when i put my usb speaker in it, it doesnt redirect sound to the speaker, just continues to play from the laptop.

In gnome, System->Prefernence->Sound shows the following:
Device: HDA ATI SB
Device: Logitech USB speaker (Alsa Mixer)

lsusb shows:
Bus 002 Device 003: ID 046d:0a04 Logitech, Inc. V20 portable speakers (USB powered)

dmesg shows:
[ 1530.060050] usb 2-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 3
[ 1530.229080] usb 2-1: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=0a04
[ 1530.229089] usb 2-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 1530.229096] usb 2-1: Product: Logitech USB Speaker
[ 1530.229102] usb 2-1: Manufacturer: Logitech
[ 1530.230916] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 1530.240479] input: Logitech Logitech USB Speaker as /devices/pci0000:00/0000:
00:13.0/usb2/2-1/2-1:1.2/input/input15
[ 1530.241001] generic-usb 0003:046D:0A04.0005: input,hidraw3: USB HID v1.00 Dev
ice [Logitech Logitech USB Speaker] on usb-0000:00:13.0-1/input2
[ 1530.582693] usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio

my usb speaker has volume control-up/down, mute, that seems to work, just no sound coming out of it.
I am running Squeeze 6.01, kernel 2.6.32-5-686
Also I have 2 computers with squeeze 6.01 installed, both doesnt output usb sound, but the speaker works fine with winXp and ubuntu.

any help is much appreciated
thanks.
wuming
 
Posts: 10
Joined: 2011-06-19 12:46

Re: [solved] usb speaker not working on squeeze 6.01

Postby wuming » 2011-06-20 11:37

solved. solution was:
cat /proc/asound/cards, showed [1] as the speaker, then added .asoundrc to my home directory
------------
pcm.!default {
type hw
card 1
}
ctl.!default {
type hw
card 1
}
--------
wuming
 
Posts: 10
Joined: 2011-06-19 12:46

Re: [solved] usb speaker not working on squeeze 6.01

Postby neilcpp » 2011-09-29 16:21

Thank you for this - it worked for me as well, but just to remind everyone - for the .asoundrc to take effect, you must log out and then log back in again. At least, that is what I had to do - but many thanks anyway.
neilcpp
 
Posts: 2
Joined: 2011-09-29 16:17


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

fashionable