WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Here you can discuss every aspect of Debian. Note: not for support requests!

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby gradinaruvasile » 2011-04-24 10:16

bohu wrote:emariz is right. Consolekit is the culprit.

1) Using synaptic, remove consolekit. On my system this also removed policykit-1, policykit-1-gnome, gconf-editor, and hplip. I don't know what would happen if you reboot while these files are missing so don't reboot!

2) Switch to Debian Stable (squeeze) repository and reinstall consolekit and then lock it at that version. In the synaptic menu, Package>Lock_Version.

3) Switch to wheezy repo and reinstall policykit-1 and policykit-1-gnome.

4) Go back to sid repo and then reboot.


It can be done from the command line by:
Code: Select all
aptitude install consolekit=0.4.1-4

provided that you have the squeeze repos added.

Also, the package can be pinned in the /etc/apt/preferences file:

Code: Select all
Package: consolekit
Pin: release v=0.4.1-4
Pin-Priority: 999
User avatar
gradinaruvasile
 
Posts: 935
Joined: 2010-01-31 22:03
Location: Cluj, Romania

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby Muhv » 2011-04-25 19:30

Speaking of policykit, I get this error when trying to access usb memorystick from desktop:

Code: Select all
GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.PolicyKit1 was not provided by any .service files


The old-fashion way trough terminal works just fine, but not the easy way. Any ideas?
Muhv
 
Posts: 20
Joined: 2011-02-19 07:55
Location: Estonia, Tallinn

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby gradinaruvasile » 2011-04-26 12:15

Muhv wrote:Speaking of policykit, I get this error when trying to access usb memorystick from desktop:

Code: Select all
GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.PolicyKit1 was not provided by any .service files


The old-fashion way trough terminal works just fine, but not the easy way. Any ideas?


aptitude install consolekit=0.4.1-4

That one works well. Tried on 2 computers that use xdm, both mount usb stuff, have hibernate/suspend etc. With the testing version (0.4.4-1) they do not.

BTW the power manager is broken on both my computers, it does not react to powerbutton or lid events (interesting it worked on my laptop a few times, but then complete ignorance). Anyway, i hardwired both the lid and power button events to the sleep function and works perfectly since then (even locking the screen with xscreensaver), bypassing power-manager. On my laptop power-manager became a battery status monitoring applet since no other "power" functions work reliably.
User avatar
gradinaruvasile
 
Posts: 935
Joined: 2010-01-31 22:03
Location: Cluj, Romania

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby murr4y » 2011-04-26 17:09

Hi,

I just installed Xfce 4.8, it seems to work.
However the transparency option for the panel is missing. (xfce4-panel 4.8.3)

Do I have to push some magical buttons? :)
murr4y
 
Posts: 3
Joined: 2011-03-28 18:06

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby nadir » 2011-04-26 17:28

murr4y wrote:Hi,

I just installed Xfce 4.8, it seems to work.
However the transparency option for the panel is missing. (xfce4-panel 4.8.3)

Do I have to push some magical buttons? :)

It works here.
I do: settings -> panel -> appearance -> opacity.
I use compiz. You have got:
settings -> window-manager-tweaks -> compositor
enabled?
(assuming that is necessary, not sure).
"I am not fine with it, so there is nothing for me to do but stand aside." M.D.
User avatar
nadir
 
Posts: 5964
Joined: 2009-10-05 22:06
Location: away

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby murr4y » 2011-04-26 17:31

settings -> window-manager-tweaks -> compositor
enabled?


Ahh, that did the trick, thanks! Should have thought of that by myself ;)
murr4y
 
Posts: 3
Joined: 2011-03-28 18:06

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby gradinaruvasile » 2011-04-26 19:59

Unfortunately this compositor is software only, it is nothing like compiz or the like.
The problem with it is that makes movie playback tear (vdpau and xv) and sometimes slow down my desktop considerably when i resize vdpau windows. So its a no-go for me.

BTW i had that same power manager issue on my laptop - after a while no power button or lid events reached the power-manager. I modified the acpi events just as i did on my desktop and now they work.
User avatar
gradinaruvasile
 
Posts: 935
Joined: 2010-01-31 22:03
Location: Cluj, Romania

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby Muhv » 2011-04-27 11:43

gradinaruvasile wrote:
aptitude install consolekit=0.4.1-4



Well, thats kinda strange. I mean, does everybody else who uses 4.8 hade to downgrade their consolekit in order to get mount function to work?
Muhv
 
Posts: 20
Joined: 2011-02-19 07:55
Location: Estonia, Tallinn

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby bohu » 2011-04-27 14:14

Muhv wrote:
gradinaruvasile wrote:
aptitude install consolekit=0.4.1-4



Well, thats kinda strange. I mean, does everybody else who uses 4.8 hade to downgrade their consolekit in order to get mount function to work?


No, just those running Slim instead of GDM. I don't understand all the details but it seems the current version of SLiM requires that version of consolekit. Upgrading to Sid will upgrade consolekit but not slim and that breaks the reboot/shutdown functions for regular users. Eventually, slim will be upgraded and this issue will work itself out.

Just one of the many joys of running sid. You get frequent breakage. And this is exactly what Sid is for - to catch this stuff and fix it before moving stuff down to testing (Wheezy). If you stick to Wheezy you probably wont be affected by the consolekit problem.
---------- NRA certified pistol instructor, linux advocate, bookworm, pitbull enthusiast ----------
User avatar
bohu
 
Posts: 83
Joined: 2005-12-27 22:35
Location: Southwest Missouri, near Branson

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby gradinaruvasile » 2011-04-27 15:27

bohu wrote: If you stick to Wheezy you probably wont be affected by the consolekit problem.


Wrong. I have Wheezy and i had this issue with xdm on 2 computers.
User avatar
gradinaruvasile
 
Posts: 935
Joined: 2010-01-31 22:03
Location: Cluj, Romania

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby Muhv » 2011-04-27 15:30

In my case - their's no slim or gdm installed. Just plain nodm to get X running. There can't be much options what the problem should be. Most likely missing some silly single package or something. Have to hope then when 4.8 hits testing, the mount issue will resolve by itself. :P
Muhv
 
Posts: 20
Joined: 2011-02-19 07:55
Location: Estonia, Tallinn

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby emariz » 2011-04-27 15:34

bohu wrote:And this is exactly what Sid is for - to catch this stuff and fix it before moving stuff down to testing (Wheezy). If you stick to Wheezy you probably wont be affected by the consolekit problem.

As of early March, Testing users are also affected. It affects users who don't use a graphical login manager (or use a basic login manager, like Slim). It's more a policy change in ConsoleKit (1) than a bug, yet it affects basic tasks of many users.


1. http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =597937#49
emariz
 
Posts: 2916
Joined: 2008-10-17 07:59

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby gradinaruvasile » 2011-04-27 15:38

gradinaruvasile wrote:
bohu wrote: If you stick to Wheezy you probably wont be affected by the consolekit problem.


Wrong. I have Wheezy and i had this issue with xdm on both my computers.
User avatar
gradinaruvasile
 
Posts: 935
Joined: 2010-01-31 22:03
Location: Cluj, Romania

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby Muhv » 2011-04-27 15:56

emariz wrote:As of early March, Testing users are also affected. It affects users who don't use a graphical login manager (or use a basic login manager, like Slim). It's more a policy change in ConsoleKit (1) than a bug, yet it affects basic tasks of many users.


1. http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =597937#49


Oh man. That's just great. Way to go consolekit development team! Let's go and mess perfectly working things up. Nevertheless, I like to believe that there's a reasonable cause. Oh well, just have to grab from stable repo the older and decent version of consolekit.
Muhv
 
Posts: 20
Joined: 2011-02-19 07:55
Location: Estonia, Tallinn

Re: WOO HOO !!! Xfce 4.8 just landed in Sid.

Postby bugsbunny » 2011-04-27 16:18

For those with the problem - instead of gpoing to an older version of consolekit (which is counterproductive in the long run, since consolekit is apparently not going to be changed) do you have libpam-ck-connector installed? If not does installing it solve the problem? (It's a recommends of consolekit, so if you don't install recommends you may not have it installed)
User avatar
bugsbunny
 
Posts: 5355
Joined: 2008-07-06 17:04

PreviousNext

Return to General Discussion

Who is online

Users browsing this forum: James and 3 guests

fashionable