pc locked after installation

Help with issues regarding installation of Debian

pc locked after installation

Postby vadopiano » 2020-03-08 18:59

I tried to install the 'debian-live-10.3.0-amd64-gnome + nonfree.iso' image on a Dell XPS.
Previously Ubuntu was installed on this PC and it worked fine.
I copied the ISO image to a USB stick with dd operating from a PC on which debian is installed and I managed without great problems to get the system working in 'live' mode. Even the wireless card has been recognized as the ISO image also has non-free Atheros drivers. With this mode it seems that everything works fine. So I tried to install the system by creating a partition table like below:
    New partition 300MB on /dev/nvme0n1 fs fat32 mount point /boot/efi.
    New partition 13000MB on /dev/nvme0n1 fs linuxswap.
    New partition 22000MB on /dev/nvmeOn1 fs ext4 mount point /
    New partition 280000MB on /dev/nvmeOn1 fs ext4 mount point /home
Storage device: solid state drive THNSN5512GPUK NVMe TOSHIBA 512GB
I arrived at the final message of installation completed and the request message to restart without seeing any error message. I then gave the shutdown command and in fact the black screen appeared but the PC was still running and various messages arrived, 10-30 seconds apart:
Code: Select all
[ 4263.750097] rcu: INFO: rcu_sched detected stalls on CPUs/tasks:
[ 4263.750135] rcu: o5-...0: (0 ticks this GP) idle=c2e/1/0x4e00000000000009 soft rq=108030/108030 fqs=2028
[ 4263.750169] rcu: o(detected by 4, t=5276 jiffies, g=263465, q=70)
[ 4265.170094] rcu: INFO: rcu_sched detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 5-... } jiffies s: 5877 root:
[ 4265.1786961] rcu: blocking rcu_node structures:
[ 4328.192013] rcu: INFO: rcu_sched detected stalls on CPUs/tasks:
[ 4328.192033] rcu: oS-...0:  (0 ticks this GP) idle=c2e/1/0x4000000000000000 soft irq=108030/108030 fqs=2089
[ 4328.192095] rcu: o(detected by 0, t=21384 jiffies, g=263465, q=471)
[ 4328.183105] MMI watchdog: Watchdog detected hard LOCKUP on cpu 5
[ 4328.183151] rcu: rcu_sched kthread starved for 999 jiffies! g263465 f0x0 RCU_GP_WAIT_FQS(5) ->state=0x402 ->cpu
[ 4328.183186] rcu: RCU grace-period kthread stack dump:
[ 4332.182020] rcu: INFO: rcu_sched detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 5-... } 22281 jiffies s: 5877 root:
[ 4332.182047] rcu: blocking rcu_node structures:
[ 4392.181926] rcu: INFO: rcu_sched detected stalls on CPUs/tasks:
[ 4392.181967] rcu: o5-...0: (0 ticks this GP) idle=c2e/1/0x4000000000000000 soft irq=108030/108030 fqs=2168
[ 4392.181988] rcu: o(detected by 2, t=37384 jiffies, g=263465, q=644)
[ 4392.183039] rcu: rcu_sched kthread starved for 928 jiffies! g263465 f0x0 RCU_GP_WAIT_FQS(5) ->state=0x402 —>cpu
[ 4392.183060] rcu: RCU grace-period kthread stack dunp:
[ 4396.181931] rcu: INFO: rcu_sched detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 5-... } 36281 jiffies s: 5877 root:
[ 4396.161997] rcu: blocking rcu_node structures:


Since the PC did not turn off and the messages continued to arrive after a few minutes I turned it off with the hardware switch.
Then when I turned the PC back on, everything went well until the desktop environment was loaded, but when I tried to click on the icon of an application to start it almost instantly everything stopped, the screen remained frozen as it was and there was no response either to the touchpad movements or to the pressure on the keyboard keys. Again I had to turn off the hardware switch.
Can anyone give me any indication to solve the problem?
PC data:
    DELL XPS 15 9560
    manufacturing date 6 March 2017
    Bios version: 1.16.0
    available memory: 16.254 MB DDR4 SDRAM
    processor: Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80 GHz x 8
    n. core: 4
    processor ID: 906e9
    current clock speed: 0,800 GHz
    minimum clock speed: 0,800 GHz
    maximum clock speed: 2,800 GHz
    processor L2 cache: 1.024 KB
    processor L3 cache: 6.144 KB
    HT Capable: YES
    graphics: Intel HD Graphics 630(Kaby Lake GT2)/Intel HD Graphics 630(Kaby Lake GT2)
vadopiano
 
Posts: 3
Joined: 2020-03-08 18:50

Re: pc locked after installation

Postby stevepusser » 2020-03-08 22:02

Can you boot with the Live image, install inxi, and give us the output of "inxi -Fxxz" in the terminal?

That will let us know your hardware and driver situation in that session.
The MX Linux repositories: Backports galore! If we don't have something, just ask and we'll try--we like challenges. New packages: Kodi 18.6, Strawberry 0.6.11, Muse 3.1.0, Chromium with va-api, Audacity 2.4.1, Kdenlive 20.04
User avatar
stevepusser
 
Posts: 11695
Joined: 2009-10-06 05:53

Re: pc locked after installation

Postby vadopiano » 2020-03-09 07:02

this is the output of inxi-Fxxz
Code: Select all
System:
  Host: debian Kernel: 4.19.0-8-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0
  Desktop: Gnome 3.30.2 wm: gnome-shell dm: GDM3
  Distro: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: XPS 15 9560 v: N/A serial: <filter>
  Chassis: type: 10 serial: <filter>
  Mobo: Dell model: 05FFDN v: A00 serial: <filter> UEFI [Legacy]: Dell
  v: 1.16.0 date: 07/26/2019
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 60.0 Wh condition: 93.3/97.0 Wh (96%) volts: 11.7/11.4
  model: SMP DELL GPM0365 serial: <filter> status: Discharging
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i7-7700HQ bits: 64 type: MT MCP
  arch: Kaby Lake rev: 9 L2 cache: 6144 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 44928
  Speed: 901 MHz min/max: 800/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 901 2: 900
  3: 901 4: 901 5: 901 6: 902 7: 900 8: 900
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 630 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:591b
  Device-2: NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile] vendor: Dell
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1c8d
  Display: wayland server: X.Org 1.20.4 driver: nouveau
  compositor: gnome-shell resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 630 (Kaby Lake GT2)
  v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a171
  Sound Server: ALSA v: k4.19.0-8-amd64
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter
  vendor: Bigfoot Networks driver: ath10k_pci v: kernel port: e000
  bus ID: 02:00.0 chip ID: 168c:003e
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros type: USB driver: btusb bus ID: 1-4:3
  chip ID: 0cf3:e300
Drives:
  Local Storage: total: 520.74 GiB used: 10.40 GiB (2.0%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Toshiba model: THNSN5512GPUK NVMe 512GB
  size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter>
  ID-2: /dev/sda type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler G2
  size: 14.90 GiB serial: <filter>
  ID-3: /dev/sdb type: USB vendor: Verbatim model: STORE N GO
  size: 28.90 GiB serial: <filter>
Partition:
  ID-1: / size: 7.65 GiB used: 231.6 MiB (3.0%) fs: overlay source: ERR-102
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 35.5 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 511 C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0 fan-2: 0
Info:
  Processes: 232 Uptime: 8m Memory: 15.30 GiB used: 902.3 MiB (5.8%)
  Init: systemd v: 241 runlevel: 5 Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash
  v: 5.0.3 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.32
vadopiano
 
Posts: 3
Joined: 2020-03-08 18:50

Re: pc locked after installation

Postby Head_on_a_Stick » 2020-03-09 15:39

This guide is for the 9570 but it suggests disabling modesetting for your NVIDIA card to fix CPU lockups.

Otherwise try installing the intel-microcode package (from a chroot or the rescue shell, obviously).
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12004
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: pc locked after installation

Postby vadopiano » 2020-03-10 15:29

I'm not so experienced as to be able to modify the kernel parameters, I need more simple and precise indications. I can't open the rescue mode because after a list of messages with many 'OK' I see these lines:
Code: Select all
You are in rescue mode. After logging in, type “journalctl -xb" to view
system logs, "systemctl reboot" to reboot, “systemctl default" or "exit"
to boot into default mode.

Cannot open access to console, the root account is locked.
See sulogin(8) man page for more details.

Press Enter to continue.
[ 6.534658] ath1Ok_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[ 6.537814] ath10k_pci 0000:02:00.0: htt-ver 3.56 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[ 6.632817] ath1Ok_pci 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[ 8.203514] input: PS/2 Synaptics TouchPad as /devices/plat form/i8042/serio1/input/ input6
[ 8.407407] psmouse serio1: Failed to enable mouse on isa0060/serioi
vadopiano
 
Posts: 3
Joined: 2020-03-08 18:50

Re: pc locked after installation

Postby Head_on_a_Stick » 2020-03-12 16:31

vadopiano wrote:I'm not so experienced as to be able to modify the kernel parameters, I need more simple and precise indications.

Use a search engine, I can't be bothered typing that out again.

See also http://slash7.com/2006/12/22/vampires/
User avatar
Head_on_a_Stick
 
Posts: 12004
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair


Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

fashionable