Sound issue on Bullseye

New to Debian (Or Linux in general)? Ask your questions here!
Post Reply
Message
Author
Cr4sh
Posts: 10
Joined: 2022-01-22 19:22
Been thanked: 1 time

Sound issue on Bullseye

#1 Post by Cr4sh »

Hi, I'm trying to setup sound, but I can't understand something.
If I start play music using something like audacious, everyihing works fine, and same if I play some video or music from browser.
How to play both in the same time, because if I'm playing audacious, trying to play something from browser it don't works, and if I start to play from browser, audacious don't play as well.

Code: Select all

cat /proc/asound/cards
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xb3080000 irq 17
 2 [Audio          ]: USB-Audio - USB Audio
                      Generic USB Audio at usb-0000:00:14.0-14, high speed

Code: Select all

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 12: HDMI 6 [HDMI 6]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [USB Audio], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [USB Audio], device 1: USB Audio [USB Audio #1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [USB Audio], device 2: USB Audio [USB Audio #2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Audio [USB Audio], device 3: USB Audio [USB Audio #3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Code: Select all

lspci -knn
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Device [8086:9b33] (rev 05)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: skl_uncore
00:01.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 6th-10th Gen Core Processor PCIe Controller (x16) [8086:1901] (rev 05)
	Kernel driver in use: pcieport
00:14.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation Device [8086:43ed] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: xhci_hcd
	Kernel modules: xhci_pci
00:14.2 RAM memory [0500]: Intel Corporation Device [8086:43ef] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device [8086:43e8] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: intel-lpss
	Kernel modules: intel_lpss_pci
00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device [8086:43e9] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: intel-lpss
	Kernel modules: intel_lpss_pci
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation Device [8086:43e0] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: mei_me
	Kernel modules: mei_me
00:17.0 SATA controller [0106]: Intel Corporation Device [8086:43d2] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - SATA
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: ahci
	Kernel modules: ahci
00:1b.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43c0] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43b8] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1c.5 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43bd] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1c.6 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43be] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1c.7 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43bf] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1d.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation Device [8086:43b0] (rev 11)
	Kernel driver in use: pcieport
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation Device [8086:4385] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
00:1f.3 Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:f0c8] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Sound
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
00:1f.4 SMBus [0c05]: Intel Corporation Device [8086:43a3] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
	Kernel driver in use: i801_smbus
	Kernel modules: i2c_i801
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device [8086:43a4] (rev 11)
	DeviceName: Onboard - Other
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:8694]
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GA106 [GeForce RTX 3060] [10de:2503] (rev a1)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:87f5]
	Kernel driver in use: nvidia
	Kernel modules: nvidia
01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation Device [10de:228e] (rev a1)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:87f5]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
04:00.0 Ethernet controller [0200]: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V [8086:15f3] (rev 03)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Ethernet Controller I225-V [1043:87d2]
	Kernel driver in use: igc
	Kernel modules: igc
05:00.0 Ethernet controller [0200]: Intel Corporation Ethernet Controller I225-V [8086:15f3] (rev 03)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Ethernet Controller I225-V [1043:87d2]
	Kernel driver in use: igc
	Kernel modules: igc
06:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Device [8086:2725] (rev 1a)
	Subsystem: Intel Corporation Device [8086:0024]
	Kernel driver in use: iwlwifi
	Kernel modules: iwlwifi

Code: Select all

dmesg  | grep 'snd\|firmware\|audio'
[    3.812418] ata2.00: Features: Trust Dev-Sleep NCQ-sndrcv
[   22.838459] iwlwifi 0000:06:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-ty-a0-gf-a0-66.ucode failed with error -2
[   22.838465] iwlwifi 0000:06:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-ty-a0-gf-a0-65.ucode failed with error -2
[   22.842682] iwlwifi 0000:06:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-ty-a0-gf-a0-64.ucode failed with error -2
[   22.842727] iwlwifi 0000:06:00.0: Direct firmware load for iwlwifi-ty-a0-gf-a0-63.ucode failed with error -2
[   22.852507] iwlwifi 0000:06:00.0: loaded firmware version 62.49eeb572.0 ty-a0-gf-a0-62.ucode op_mode iwlmvm
[   22.859347] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: enabling device (0000 -> 0002)
[   22.861906] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Disabling MSI
[   22.861929] snd_hda_intel 0000:01:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[   23.174447] Bluetooth: hci0: Found device firmware: intel/ibt-0041-0041.sfi
[   23.871756] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: azx_get_response timeout, switching to polling mode: last cmd=0x000f0000
[   24.887743] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: No response from codec, disabling MSI: last cmd=0x000f0000
[   25.891749] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: Codec #0 probe error; disabling it...
[   26.527219] usbcore: registered new interface driver snd-usb-audio
[   26.899812] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: azx_get_response timeout, switching to single_cmd mode: last cmd=0x000f0000
[   26.900179] hdaudio hdaudioC0D0: no AFG or MFG node found
[   26.900181] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: no codecs initialized
[  136.901426] snd_hda_intel 0000:01:00.1: IRQ timing workaround is activated for card #1. Suggest a bigger bdl_pos_adj.

I'm using gnome, and I followed https://wiki.debian.org/ALSA without good results
Last edited by Cr4sh on 2022-06-23 13:29, edited 1 time in total.

User avatar
NorthEast
Posts: 187
Joined: 2018-11-18 04:35
Has thanked: 4 times
Been thanked: 9 times

Re: Sound issue on Bullseye

#2 Post by NorthEast »

Code: Select all

01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation Device [10de:228e] (rev a1)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:87f5]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
Does that looks fishy? An intel module for an Nvidia device?

My first sense was that one or another application had captured the sound card, which has happened to me running pulseaudio, in which case I have run:

Code: Select all

pactl unload-module module-udev-detect && pactl load-module module-udev-detect
to reset the audio.
Last edited by NorthEast on 2022-06-23 04:59, edited 1 time in total.

CwF
Posts: 1431
Joined: 2018-06-20 15:16
Has thanked: 3 times
Been thanked: 24 times

Re: Sound issue on Bullseye

#3 Post by CwF »

NorthEast wrote: 2022-06-23 02:24 Does that looks fishy? An intel module for an Nvidia device?
typical hdmi/dp sound

Cr4sh
Posts: 10
Joined: 2022-01-22 19:22
Been thanked: 1 time

Re: Sound issue on Bullseye

#4 Post by Cr4sh »

NorthEast wrote: 2022-06-23 02:24

Code: Select all

01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation Device [10de:228e] (rev a1)
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:87f5]
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
Does that looks fishy? An intel module for an Nvidia device?

My first sense was that one or another application had captured the sound card, which has happened to me running pulseaudio, in which case I have run:

Code: Select all

pactl unload-module module-udev-detect && pactl load-module module-udev-detect
to reset the audio.
Don't works for me but thanks anyway

Post Reply