Black screen when logging in during buster install

Desktop Environments and Multimedia
Post Reply
Message
Author
jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Black screen when logging in during buster install

#1 Post by jowyta »

I am trying to install Buster/Testing on a Samsung NC110 netbook after installing a new hard disk. I have got as far as installing the base system and the packages for xfce. Now when I try to boot I get past the grub screen, put in the password for the encrypted disk, the boot appears to proceed normally until the desktop manager login screen should appear then the screen goes black and the keyboard becomes unresponsive. The disk light flashes occasionally and if I keep pressing Ctrl+Alt+Delete I can eventually get the system to reboot.
I can boot into a terminal from Grub using recovery mode.
syslog shows the system running the following loop:

Code: Select all

systemd[1]: Starting Light Display Manager
lightdm[2822]: Could not enumerate user data directory /var/lib/lightdm-data/lightdm: Error opening directory '/var/lib/lightdm-data/lightdm': No such file or directory
systemd[1]: Started Light Display Manager
systemd[1]: lightdm.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'exit-code'.
systemd[1]: lightdm.service: Service RestartSec=100ms expired, scheduling restart
systemd[1]: lightdm.service: Scheduled restart job, restart counter is at  <>.
systemd[1]: Stopped Light Display Manager
lightdm.log has a line:

Code: Select all

DEBUG: XServer 0: Connecting to XServer :0
Xorg.0.log does not appear to show any errors apart from:

Code: Select all

[  420,876](EE) modeset(0): [DRI2] No driver mapping found for PCI device 0x8086 / 0x0be1
[  42.877] (EE) modeset(0): Failed to initialize the DRI2 extension
I have tried various workarounds for this error and they do not seem to make any difference so I tend to think it is not the problem.
I have tried lxdm instead of lightdm and I get the same problem and similar outputs.

What should I do next to diagnose the problem?

User avatar
bw123
Posts: 3786
Joined: 2011-05-09 06:02

Re: Black screen when logging in during buster install

#2 Post by bw123 »

Which image did you use to install? Buster isn't released yet.

Code: Select all

lightdm[2822]: Could not enumerate user data directory /var/lib/lightdm-data/lightdm: Error opening directory '/var/lib/lightdm-data/lightdm': No such file or directory
Kind of strange, on stretch, it's at /var/lib/lightdm/data maybe there is a newer setup being implemented. Did you try to create the directory it is looking for with the right permissions??

Code: Select all

/var/lib# ls -l lightdm/
total 4
drwxr-x--- 4 lightdm lightdm 4096 Sep  9 17:47 data

jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Re: Black screen when logging in during buster install

#3 Post by jowyta »

Thanks for your reply, bw123.
Which image did you use to install? Buster isn't released yet.
I used a USB install iso from https://www.debian.org/devel/debian-installer/, but I am past that stage and I am using the up to date packages from Debian Testing.
Kind of strange, on stretch, it's at /var/lib/lightdm/data maybe there is a newer setup being implemented.
You had me excited for a minute, but I am afraid it was just an error in me transcribing the message. It should read:

Code: Select all

    lightdm[2822]: Could not enumerate user data directory /var/lib/lightdm/data: Error opening directory '/var/lib/lightdm/data': No such file or directory
The directory /var/lib/lightdm exists but is empty, as it also is on another computer which is booting up OK.

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: Black screen when logging in during buster install

#4 Post by Head_on_a_Stick »

jowyta wrote:the boot appears to proceed normally until the desktop manager login screen should appear then the screen goes black and the keyboard becomes unresponsive. The disk light flashes occasionally and if I keep pressing Ctrl+Alt+Delete I can eventually get the system to reboot.
I can boot into a terminal from Grub using recovery mode.
Does booting with systemd.unit=multi-user.target as a kernel parameter get you to a console screen?

What is your graphics hardware?

Have you tried disabling kernel mode setting?

https://wiki.debian.org/KernelModesetting#Disabling_KMS

Can you reproduce this with Debian stable?
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Re: Black screen when logging in during buster install

#5 Post by jowyta »

Thanks.
Does booting with systemd.unit=multi-user.target as a kernel parameter get you to a console screen?
Yes.
What is your graphics hardware?
VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor D2xxx/N2xxx Integrated Graphics Controller (rev 09)
Have you tried disabling kernel mode setting?
Yes, I end up with the black screen and unresponsive keyboard.
Can you reproduce this with Debian stable?
I don't want to try this, but the system was working fine with testing until I did an update some time in July.

TonyT
Posts: 574
Joined: 2006-09-04 11:57

Re: Black screen when logging in during buster install

#6 Post by TonyT »

What should I do next to diagnose the problem?
modeset(0): [DRI2] No driver mapping found for PCI device
https://www.google.com/search?complete= ... DLDRoQz4Is

jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Re: Black screen when logging in during buster install

#7 Post by jowyta »

Yes, as I indicated above I had already tried various ideas for resolving these DRI2 EE messages. Following your reply, TonyT, I have spent some more hours trying to get to the bottom of them but I have not found anything that works. I have tried with and without glamor and I have tried nomodeset all to no effect. It appears that modesetting is built into xserver-xorg-core.
Part of the problem is that I cannot find any explanation for what is supposed to provide driver mapping found for PCI device 0x8086 / 0x0be1. Also, I do not even know whether this error has anything to do with me getting a black screen.
So what I am trying to find out is how to properly diagnose the problem.

User avatar
bw123
Posts: 3786
Joined: 2011-05-09 06:02

Re: Black screen when logging in during buster install

#8 Post by bw123 »

found a bug report or two that might be relevant, have you seen them?
https://duckduckgo.com/html/?q=debian+8086:0be1

jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Re: Black screen when logging in during buster install

#9 Post by jowyta »

Yes, the bugs are either old, my system was working fine up to July, or provide no solution.

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: Black screen when logging in during buster install

#10 Post by Head_on_a_Stick »

jowyta wrote:I have tried nomodeset all to no effect. It appears that modesetting is built into xserver-xorg-core
Kernel mode setting is not the same thing as Xorg's built-in modesetting driver.

Have you tried removing xserver-xorg-video-intel? (Or installing it if you are running the modesetting DDX driver.)
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

jowyta
Posts: 50
Joined: 2010-04-08 09:00
Location: Leicestershire, UK

Re: Black screen when logging in during buster install

#11 Post by jowyta »

Yes, I have tried with and without xserver-xorg-video-intel.

User avatar
Scorpion
Posts: 283
Joined: 2018-10-17 11:38

Re: Black screen when logging in during buster install

#12 Post by Scorpion »

Try:

Code: Select all

lightdm --test-mode --debug
I can't use lightdm on my Deb 10 machine.

Code: Select all

lightdm --test-mode --debug
[+0.00s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
[+0.00s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.26.0, UID=0 PID=28356
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/01_debian.conf
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/40-kde-plasma-kf5.conf
[+0.00s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-arctica-greeter-guest-wrapper.conf
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-arctica-greeter.conf
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-slick-greeter.conf
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/local/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/share/gnome/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration dirs from /etc/xdg/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf.d/90-arctica-greeter.conf
[+0.00s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf.d/91-arctica-greeter-guest-session.conf
[+0.00s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf.d/92-arctica-greeter-remote-logon.conf
[+0.00s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.00s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
[+0.00s] DEBUG: Using Xephyr for X servers
[+0.00s] DEBUG: Registered seat module local
[+0.00s] DEBUG: Registered seat module xremote
[+0.00s] DEBUG: Registered seat module unity
[+0.00s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.01s] DEBUG: Monitoring logind for seats
[+0.01s] DEBUG: New seat added from logind: seat0
[+0.01s] DEBUG: Seat seat0: Loading properties from config section Seat:*
[+0.01s] DEBUG: Seat seat0: Starting
[+0.01s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+0.01s] DEBUG: Seat seat0: Failed to find session configuration -lightdm-greeter
[+0.01s] DEBUG: Seat seat0: Failed to create greeter session
[+0.01s] DEBUG: Failed to start seat: seat0
Before I had this error:

Code: Select all

 Could not enumerate user data directory /var/lib/lightdm/data: Error opening directory '/var/lib/lightdm/data': No such file or directory
I create that folder with the permissions of /var/lib/lightdm.

With "lightdm --test-mode" from the tty I was able to start it.
I suppose that you can make some script that does that when you open a tty.

Post Reply