No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

Need help with peripherals or devices?
Post Reply
Message
Author
skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#1 Post by skolkerom »

Good day.

I have newly installed Debian Buster and ASUS Essense STX 2 sound card.

The problem is that there is no sound from speaker, althouth pavucontrol shows, that audiostream is ok.
I tried to select all outputs one by one(Headphones1, Headphones2, Speaker) with no success.

Alsamixer:
Image

Pulseaudio:
Image Image Image

What can I do to debug that problem?

Please, help and thanks in advance!

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#2 Post by Head_on_a_Stick »

Can we see

Code: Select all

aplay -L
lspci -knn | grep -iA2 audio
Have you tried un-muting the "Analog I" output in alsamixer?
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#3 Post by skolkerom »

Code: Select all

aplay -L
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
jack
    JACK Audio Connection Kit
pulse
    PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=II
    Xonar STX II, Multichannel
    Default Audio Device
front:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    Front speakers
surround21:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=II,DEV=1
    Xonar STX II, Digital
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=II,DEV=1
    Xonar STX II, Digital
    Direct sample snooping device
hw:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=II,DEV=1
    Xonar STX II, Digital
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=II,DEV=0
    Xonar STX II, Multichannel
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=II,DEV=1
    Xonar STX II, Digital
    Hardware device with all software conversions
usbstream:CARD=II
    Xonar STX II
    USB Stream Output

Code: Select all

lspci -knn | grep -iA2 audio
09:04.0 Multimedia audio controller [0401]: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio] [13f6:8788]
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Virtuoso 100 (Xonar Essence STX II) [1043:85f4]
	Kernel driver in use: snd_virtuoso
I have tried to unmute Analog Input just now - same result. It is actually input, not output, so the result is expected, I think.

Thanks for so quick reply!

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#4 Post by Head_on_a_Stick »

skolkerom wrote:It is actually input, not output
D'oh! So that's what the I stands for...

The card has a kernel driver and PA knows about it so I'm a bit confused here :?

We could try some non-free firmware, I suppose:

Code: Select all

# apt install firmware-linux
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#5 Post by skolkerom »

I just realize that I don't hear specific click(it's relay switching click) for that soundcard on startup.
Could this be due to a malfunctioning driver?

skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#6 Post by skolkerom »

Code: Select all

 # apt install firmware-linux 
Done, but situation is unchanged

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#7 Post by Head_on_a_Stick »

Did you reboot?

Have you tried any live versions of distributions with newer kernels than Debian stable's 4.19 branch?
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#8 Post by skolkerom »

Yes, I did reboot, but haven't tried new kernels.

skolkerom
Posts: 6
Joined: 2020-01-03 10:33

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#9 Post by skolkerom »

My fault, I didn't connect additional power cable.
Thanks!

User avatar
Head_on_a_Stick
Posts: 13450
Joined: 2014-06-01 17:46
Location: /dev/chair

Re: No sound from ASUS Essence STX 2 on Debian Buster

#10 Post by Head_on_a_Stick »

So my confusion was entirely appropriate then :mrgreen:

Please mark the thread [SOLVED] for the benefit of others who may forget to plug things in...
Black Lives Matter

Debian buster-backports ISO image: for new hardware support

Post Reply