[EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

Share your own howto's etc. Not for support questions!
Post Reply
Message
Author
User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

[EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#1 Post by ticojohn »

I don't know if others are seeing the message, but on my Intel NUC, running Bullseye amd64, I have been seeing these messages at startup for quite some time.

Code: Select all

firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)
firmware_class: See https://wiki.debian.org/Firmware for information about missing firmware
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=966218
And it really bugged the heck out of me. So I did some research and found that this message is apparently a false message as that binary doesn't exist. Go figure. Anyway, in the Debian bug report
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=966218
a fix for disabling that message can be found. The fix is seen in the last entry of the bug report. It entails creating a file

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
and then entering the following content

Code: Select all

options iwlwifi enable_ini=N
After saving and exiting nano you will need to

Code: Select all

# update-initramfs -u
This should disable those messages from appearing during startup. Worked for me. Hope others can use this information.

EDIT: There is an error in the following code and was pointed out by @mjx

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
It should have been

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
I plead FAT FINGERS. :lol:

EDIT 2: Another user pointed another FAT FINGERS error. Should be

Code: Select all

 nano /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
I need to pay more attention to my typing. :mrgreen: Thanks to @Vrayden
Last edited by ticojohn on 2021-11-29 20:47, edited 4 times in total.
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

d76
Posts: 12
Joined: 2020-02-15 19:17
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#2 Post by d76 »

Thanks for posting this -- it worked for me.

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#3 Post by ticojohn »

d76 wrote: 2021-11-06 19:43 Thanks for posting this -- it worked for me.
Happy to be of help.
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

mjx
Posts: 1
Joined: 2021-11-04 05:33

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#4 Post by mjx »

Thank you for help.
found a slight typo in code its

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
and not # nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#5 Post by ticojohn »

mjx wrote: 2021-11-11 17:57 Thank you for help.
found a slight typo in code its

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
and not # nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
OOPS! Sorry about that. Fat fingers. The slash and dot are next to each other, so I obviously miss typed it and didn't catch my error. Glad you caught my mistake. :lol:
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

User avatar
sunrat
Administrator
Administrator
Posts: 5084
Joined: 2006-08-29 09:12
Location: Melbourne, Australia
Has thanked: 53 times
Been thanked: 186 times

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#6 Post by sunrat »

ticojohn wrote: 2021-11-11 19:30
mjx wrote: 2021-11-11 17:57 Thank you for help.
found a slight typo in code its

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
and not # nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
OOPS! Sorry about that. Fat fingers. The slash and dot are next to each other, so I obviously miss typed it and didn't catch my error. Glad you caught my mistake. :lol:
Kindly edit your original post and put a note why it has been edited.
“ computer users can be divided into 2 categories:
Those who have lost data
...and those who have not lost data YET ”
Remember to BACKUP!

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#7 Post by ticojohn »

sunrat wrote: 2021-11-11 20:48
ticojohn wrote: 2021-11-11 19:30
mjx wrote: 2021-11-11 17:57 Thank you for help.
found a slight typo in code its

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
and not # nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
OOPS! Sorry about that. Fat fingers. The slash and dot are next to each other, so I obviously miss typed it and didn't catch my error. Glad you caught my mistake. :lol:
Kindly edit your original post and put a note why it has been edited.
@sunrat, okay but I didn't edit my original post. My error was discovered by @mjx and he pointed it out. I guess I can edit my original post to correct my error, as I probably should do. Thanks.
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

User avatar
Vrayden
Posts: 1
Joined: 2021-11-29 18:20
Been thanked: 1 time

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#8 Post by Vrayden »

mjx wrote: 2021-11-11 17:57 Thank you for help.
found a slight typo in code its

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
and not # nano /etc/modeprobe/d/iwlwifi.conf
I guess it is "modprobe" and not "modeprob" :wink:

Thus:

Code: Select all

 # nano /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf 

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#9 Post by ticojohn »

Vrayden wrote: 2021-11-29 18:44 I guess it is "modprobe" and not "modeprob" :wink:
Thanks @Vrayden . I corrected the original post.
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

bedtime
Posts: 143
Joined: 2012-12-16 19:34
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: [EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#10 Post by bedtime »

Worked perfectly for me. Thanks!

I just did a completely new Debian 11 net install, and that error didn't pop up, so I'm thinking maybe they fixed it?

Alireza
Posts: 1
Joined: 2022-07-05 17:33

Re: [EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#11 Post by Alireza »

hey! I did open up the nano /etc but when i insert options iwlwifi enable_ini=N and hit enter, it want me to name it but i dont know what name :( also when i refude to enter a name and press enter, it says permission denied :/ what should i do? i'd appriciate your help mate :D

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: [EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#12 Post by ticojohn »

Alireza wrote: 2022-07-05 17:43 hey! I did open up the nano /etc but when i insert options iwlwifi enable_ini=N and hit enter, it want me to name it but i dont know what name :( also when i refude to enter a name and press enter, it says permission denied :/ what should i do? i'd appriciate your help mate :D
As root you need to

Code: Select all

# nano /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
Once the file is opened you can then add the prescribed line

Code: Select all

options iwlwifi enable_ini=N
Then press
ctrl o
to save the changes
Once changes are saved press
ctrl x
to exit nano
While still logged on as user

Code: Select all

# update-initramfs -u
Log out as user, close the terminal and reboot. The changes should take effect.
Last edited by ticojohn on 2022-07-06 13:52, edited 1 time in total.
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

kedaha
Posts: 3501
Joined: 2008-05-24 12:26
Has thanked: 33 times
Been thanked: 72 times

Re: [EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#13 Post by kedaha »

ticojohn wrote: 2022-07-05 21:18 As root you need to

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
Once the file is opened you can then add the prescribed line

Code: Select all

options iwlwifi enable_ini=N
[ ---]
Log out as user, close the terminal and reboot. The changes should take effect.
Indeed they should, so long as you type /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf and not "modeprobe" as you've again posted. :wink:
Funnily enough I've often misread and mistyped modeprobe instead of modprobe myself; easily done.
Anyway, many thanks for the post; I got the firmware failure notice on my ancient Acer Aspire One netbook so I'll now be able to get rid of it.
DebianStable

Code: Select all

$ vrms

No non-free or contrib packages installed on debian!  rms would be proud.

User avatar
ticojohn
Posts: 1245
Joined: 2009-08-29 18:10
Location: /home/heart
Has thanked: 18 times
Been thanked: 42 times

Re: [EDITED] firmware: failed to load iwl-debug-yoyo.bin (-2)

#14 Post by ticojohn »

kedaha wrote: 2022-07-06 08:41
ticojohn wrote: 2022-07-05 21:18 As root you need to

Code: Select all

# nano /etc/modeprobe.d/iwlwifi.conf
Once the file is opened you can then add the prescribed line

Code: Select all

options iwlwifi enable_ini=N
[ ---]
Log out as user, close the terminal and reboot. The changes should take effect.
Indeed they should, so long as you type /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf and not "modeprobe" as you've again posted. :wink:
Funnily enough I've often misread and mistyped modeprobe instead of modprobe myself; easily done.
Anyway, many thanks for the post; I got the firmware failure notice on my ancient Acer Aspire One netbook so I'll now be able to get rid of it.
DARN IT! I just copied and pasted my original typo error. :mrgreen: I will edit that post. Thanks @kedaha
I am not irrational, I'm just quantum probabilistic.

Post Reply